Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Otvorenje u Vukovaru

U Probacijskom uredu radit će psiholozi, pravnici...

Dražen Bošnjaković: Lani su probacijski uredi imali 4200 predmeta
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je da zaposleni u Probacijskom uredu pomažu pri izricanju kazni, nadziru otpuste...

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković otvorio je u utorak u zgradi Županijskog suda u Vukovaru Probacijski ured koji je takav 13. ured u Hrvatskoj. Objasnio je da Probacijski ured obuhvaća cijeli niz poslova koji su vrlo važni u kaznenom postupku u širem smislu te da djelatnici tog ureda pomažu državnom odvjetniku, sudu i zatvorskom sustavu.

– Oni pomažu i pri predlaganju koja da se vrsta kazne okrivljeniku izrekne, nadziru izvršavanje uvjetnog otpusta i organiziraju rad za opće dobro, sklapaju ugovore s organizacijama u kojima zatvorenici izvršavaju rad za opće dobro. Oni su pomoć svim sudionicima u kaznenom postupku i riječ je o poslovima od važnosti za RH i sigurnost društva – rekao je Bošnjaković. Dodao je i da će u vukovarskom uredu biti zaposleno pet osoba i da će u njemu raditi psiholozi, sociolozi i pravnici. 

Pruga Vinkovci-Vukovar Novo lice Vinkovaca Obnova pruge i sedam novih autobusa

– Prošle su godine probacijski uredi imali oko 4200 predmeta, a oko 3500 ljudi prošlo je kroz probacijske predmete. Cilj kazne nije isključivo da čovjek bude kažnjen, već ga treba pripremiti da ponovno postane integrirani član društva te se kod kraćih zatvorskih kazni bolji efekti ostvaruju radom za opće dobro – rekao je Bošnjaković.

Predsjednik Županijskog suda Vukovar Nikola Bešenski rekao je da se radom za opće dobro može zamijeniti kazna zatvora do godinu dana kada se smatra da će učinkovitost rada za opće dobro polučiti bolji rezultat nego kazna zatvora.

– O rezultatu rada Probacijskih ureda govori i to da je zatvor u Osijeku bio prenapučen i imao više od 200 istražnih zatvorenika, dok je sada u njemu oko 130 zatvorenika – rekao je Bešenski.

Električni motor Zvuk tišine Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru Izradili električni motor i nazvali ga ‘Zvuk tišine’ Vukovar Velik uspjeh Kluba dizača utega Četiri dizačice utega iz Vukovara postale su državne prvakinje