Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 4108 pregleda
Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru

Izradili električni motor i nazvali ga ‘Zvuk tišine’

Električni motor Zvuk tišine
Foto: Branimir Bradarić
Motocikl je izradio profesor elektronike Boris Ivanković koji kaže da će ga ubuduće koristiti i u nastavi

Na prvi pogled radi se o chopperu, motociklu koji je prepoznatljiv diljem svijeta po svom izgledu. Velika stražnja guma, nisko sjedište, dugačka rama motocikla... Međutim, za razliku od sličnih motocikala, ovaj chopper nema registraciju niti se čuje dok klizi asfaltom. Radi se zapravo o e-chopperu koji je izrađen u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru i nosi naziv SOS (Sound of Silence).

Vukovar Velik uspjeh Kluba dizača utega Četiri dizačice utega iz Vukovara postale su državne prvakinje

Svi ga žele fotografirati

– Na ideju za izradu e-choppera došao sam kada sam nešto slično vidio na internetu. Rezultat svega toga je ovaj naš motocikl koji je jedinstven i potpuno proizveden u našoj školi. U izradi nisu sudjelovali učenici, ali smo ih izvješćivali o napretku radova. Zato ćemo naš e-chopper koristiti za potrebe nastave – kaže Boris Ivanković, profesor elektronike i automatizacije u toj vukovarskoj srednjoj školi.

Pojašnjava da su radili od nule pa je tako i rama motocikla napravljena u školi od cijevi koje su savijali. Posebnu atraktivnost daje zadnja guma choppera koja je na felgi od 18 inča i dimenzija je 240/40 R18. Komande na upravljaču su uobičajene. Motocikl još nije obojen, ali i to će uskoro biti učinjeno. Za pogon se koristi elektromotor snage 1 kW koji je sastavni dio stražnjeg kotača. Sve to omogućava da e-chopper uz jedno punjenje prijeđe do 40 kilometara uz maksimalnu brzinu do 50 km/h.

– Mogu reći da je užitak voziti e-chopper. Kada ga vide, ljudi ga fotografiraju i interesiraju se za njega. I učenicima je vrlo zanimljiv te se nadam da će i netko od njih poželjeti nešto slično napraviti jer smo pokazali da to i nije teško – rekao je Ivanković i dodao da su sredstva za izradu motocikla osigurana projektom opremanja kabineta robotike, a financirala ga je Zaklada Novo sutra.

Modernizacija kabineta

– Proteklih godina realizirali smo projekte EU vrijedne 7 milijuna kuna. Planiramo nastaviti tako raditi, što će nam omogućiti da opremu i kabinete dodatno opremimo i moderniziramo – rekao je ravnatelj škole Đorđe Lukić. Vukovarska Tehnička škola N. Tesle ima 410 učenika koji se školuju za osam zanimanja u 34 razreda.

Francuski kuhari u Vukovaru Vukovar Vrhunski kuhari održali radionicu za slavonske kuhare