Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 103 pregleda
Velik uspjeh Kluba dizača utega

Četiri dizačice utega iz Vukovara postale su državne prvakinje

Vukovar
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Ovo je uspjeh vrijedan divljenja s obzirom na to da je ekipa sastavljena od mlađih kadetkinja koje u prosjeku imaju 15 godina

Pomalo neočekivano i za same čelnike i trenera Kluba dizača utega iz Vukovara seniorska ženska momčad ovoga kluba postala je državni prvak u dizanju utega. Ovaj veliki rezultat ostvarile su Hermana Dermiček, Ana Crnjac, Željka Miljković i Lucija Gračanin koje su činile četveročlani ženski seniorski tim Kluba dizača utega iz Vukovara.

Vukovar Razvoj gospodarstva prioritet gradske vlasti Zakon o Vukovaru pretvorit će grad u najpogodnije mjesto za ulaganje

Uzele sve nagrade

– Iskreno nismo očekivali takvo što, ali titula je osvojena zasluženo i na nju smo iznimno ponosni. Ovo je uspjeh vrijedan divljenja s obzirom na to da je ekipa sastavljena od mlađih kadetkinja s prosjekom dobi ispod 15 godina. Osvojena titula ekipnih prvakinja države jedan je od najvećih ako ne i najveći uspjeh vukovarskog sporta od osamostaljenja. Ova vukovarska mladost zaslužuje sve čestitke i zalog je za budućnost dizanja utega u Vukovaru, ali i RH te od njih tek treba očekivati velike stvari – rekao je predsjednik i trener KDU Vukovar Milan Kordić.

Podsjetio je kako je klub osnovan prije pet godina i da su tada krenuli doslovno od nule. Djeca okupljena u klubu, koja su s dizanjem utega počela iz znatiželje, iz dana u dan su napredovala i bilježila sve bolje i uspješnije rezultate. Kruna je došla početkom svibnja, pet godina kasnije, kada su seniorke postale državne prvakinje. Prije toga su postale prvakinje Hrvatske u svim uzrastima (U15, U17, U20) i na listama su državnih rekorda.

– Radi se o teškom i zahtjevnom sportu. Svaki kilogram više koji se podigne dodatno te pritišće tako da zaista opstaju samo najbolji i najuporniji. Nažalost, ovaj sport nije previše raširen među mladima, a posebno ne među djevojkama. Ipak, mi se možemo pohvaliti da od oko 25 članova kluba polovica su djevojke – rekao je Kordić.

Mali alkari u Vukovaru Vukovar Slavodobitnik školske alke je Danijel Bošnjak

O uspjehu Kluba dizača utega Vukovar i njihovom radu govori i činjenica da su dvije članice kluba, Hermana Dermiček i Ana Crnjac, predstavljale Hrvatsku na EP u Rumunjskoj ove godine. Hermana je na EP bila 7., a Ana 9. što je velik uspjeh s obzirom na to da su bile mlađe od svojih suparnica. – Od njih tek možemo očekivati velike rezultate jer su mlađe od suparnica. Priliku za nova dokazivanja članovi kluba imat će već u srpnju kada se u Milanu održava EP u pojedinačnoj konkurenciji za natjecatelje uzrasta od 15 do 17 godina. Tamo ćemo imati četvero natjecatelja – rekao je Kordić.

Dva osnovna problema

Ipak, ne želi davati nikakve procjene s obzirom na to da je riječ o pojedinačnom natjecanju gdje pitanje pobjednika može odlučiti jedan dobar ili loš dan. Unatoč odličnim i sve boljim rezultatima članova KDU Vukovar Kordić upozorava na dva osnovna problema.

– Državni smo prvaci, a kod nas se rad odvija na volonterskoj bazi. Drugi naš problem su nekvalitetni prostori za treninge zbog čega ljeti treniramo u prostoriji u kojoj nema zraka, a temperature su iznad 40 stupnjeva. Vjerujem da će se poslije ovog uspjeha stvari promijeniti, a onda se mogu očekivati još bolji i kvalitetniji rezultati. Ne tražimo ništa megalomanski, zaslužili smo to – kaže Kordić.

Reprezentativke Dermiček i Crnjac i njihovog trenera Kordića nedavno je primio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava htijući im i tako dati dodatan poticaj za daljnji rad.

– Ovom gestom željeli smo odati priznanje i čestitati našim dvjema mladim sportašicama koje su dobile iznimno i hvalevrijedno priznanje pozivom u Hrvatsku dizačku reprezentaciju. Grad Vukovar će djevojkama i treneru pomoći i u financijskim iznosima od 5000 kuna – rekao je Penava.

računalo Ekonomisti Učenici na sajmu vježbeničkih tvrtki pokazali znanja i vještine