Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Novo lice Vinkovaca

Obnova pruge i sedam novih autobusa

Pruga Vinkovci-Vukovar
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Obnova će stajati 680 milijuna kuna, od čega je 614 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU, a radovi će početi do kraja godine

Do kraja godine počet će obnova i modernizacija željezničke pruge Vinkovci – Vukovar. Radi se o dionici dugoj 18,7 kilometara u koju će biti uloženo 680 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva EU čine 614 milijuna kuna. Tijekom 20 mjeseci radova biti će modernizirana i elektrificirana pruga, uredit će se željezničko-cestovni prijelazi, ugraditi novi telekomunikacijski uređaji te obnoviti pripadajuća stajališta uz prugu.

Električni motor Zvuk tišine Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru Izradili električni motor i nazvali ga ‘Zvuk tišine’

Gradnja transportnog centra

Modernizacija će značiti i mogućnost prijevoza većih tereta kao i veće brzine pa će se vlakovi tom dionicom sada moći kretati 120 kilometara na sat.

– Obnova pruge značit će i bolje povezivanje Vukovara i Luke Vukovar s Vinkovcima i ostalom Hrvatskom. Daljnjom obnovom pruge povezat ćemo Dunav i Slavoniju s Jadranskim morem. To je strateška odrednica Vlade RH – rekao je jučer ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na potpisivanju ugovora.

Očekuje i da će realizacija ovoga projekta pokrenuti gospodarske aktivnosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Butković je posebno istaknuo da je od početka godine Ministarstvo potpisalo 27 ugovora ukupne vrijednosti 9,5 milijardi kuna.

Ministrica regionalnog razvoja i projekata EU Gabrijela Žalac rekla je da će realizacija ovog projekta ne samo unaprijediti željezničku infrastrukturu nego i otvoriti perspektive za druge projekte koji bi se mogli realizirati na istoku Hrvatske. Jedan od njih je i gradnja transportno-logističkog centra na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić podsjetio je da su Vinkovci bili najveće željezničko čvorište u bivšoj državi te da su desetljećima nosili epitet grada željezničara. O značaju željeznice govori i to da je kroz Vinkovce godišnje prolazilo i 18 milijuna ljudi. Vlakovi su kroz Vinkovce prolazili svake četiri minute. Tisuće Vinkovčana radile su na željeznici.

Vukovar Velik uspjeh Kluba dizača utega Četiri dizačice utega iz Vukovara postale su državne prvakinje

Vraćanje starog sjaja

– Danas je sve znatno drukčije, ali očekujemo da ćemo realizacijom takvih projekata vratiti Vinkovcima stari sjaj. Željeznica je nekada nosila gospodarstvo Vinkovaca pa nam je stoga svaka modernizacija željeznice iznimno važna – rekao je Bosančić.

Istaknuo je i da će iduće godine biti završena obilaznica oko grada te da se kreće u gradnju nadvožnjaka kod Borinaca koji će olakšati život građanima toga dijela grada.

– Raznim projektima u Vinkovce bit će uloženo oko 1,1 milijarda kuna. To je rezultat dobre suradnje grada i resornih ministarstava i činjenice da slušaju naše potrebe – rekao je Bosančić. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istaknuo je da će modernizirana pruga do Vinkovaca, a onda i dalje prema Zagrebu, značiti puno za poslovanje Luke Vukovar koja je strateška tvrtka grada.

U Vinkovcima je jučer potpisan ugovor i o kupnji sedam autobusa za vinkovačkog gradskog prijevoznika Polet. Vrijednost toga ugovora iznosi 15 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva EU 12 milijuna kuna.

Regionalni skup u Vinkovcima U Vinkovcima skup o projektima u prehrambenom i drvoprerađivačkom sektoru Galić: Imamo potencijala i znanje, ali treba nam pomoć