Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti pripremila projekt Vrata spačvanskog bazena

Uz Virove do novih radnih mjesta

Bioekološko-edukacijski centar Virovi
1/3
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Projekt je vrijedan više od 25,5 milijuna kuna, a njegova gospodarska važnost ogleda se i u otvaranju 13 novih radnih mjesta

Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije pripremila je projekt pod nazivom “Vrata spačvanskog bazena”.

Kako navode iz ove ustanove, izgradnja i opremanje Bioekološko-edukacijskog centra Virovi obuhvaća razne aktivnosti poput izgradnje turističke i komunalne infrastrukture, održavanja raznih edukacija i promocija s ciljem razvoja kontinentalnog turizma i turističke valorizacije Virova promicanjem održivog razvoja prirodne baštine.

Crna slavonska svinja fajferica Vrijedno priznanje županijskom projektu za očuvanje gospodarstva i prirode u Podunavlju Njemačka nagradila LENA-u

Niz je tu i drugih mogućnosti koje će se provoditi i koje se otvaraju provedbom ovoga projekta koji će šumama spačvanskog bazena dati jedan sasvim drugi sadržaj. Navode kako se područje provedbe projekta nalazi u samom srcu spačvanske šume i to u blizini grada Otoka. To područje obuhvaća područje zaštićenog šumskog rezervata Lože i lokaliteta Virovi koji se nalaze u području ekološke mreže Natura 2000.

Moderan posjetiteljski centar

– Ovim projektom planirana je izgradnja i opremanje modernog posjetiteljskog centra koji će edukativnim i interpretativnim sadržajima doprinijeti jačanju svijesti šire javnosti o važnosti očuvanja bioraznolikosti Spačvanskih šuma. Bioedukacijski centar će biti u funkciji nadzora, istraživačkog i znanstvenog rada, edukacije i promocije zaštite prirode i biološke raznolikosti te turističko-ugostiteljske djelatnosti – navode iz Javne ustanove o ovom projektu.

Besplatan teniski kamp u Borovu naselju Borovo naselje Besplatan teniski kamp za 70 djece

Dodaju i kako će se u samom centru provoditi brojni sadržaji poput edukacija, multimedijalnih prikaza prirodne baštine i slično koji će na atraktivan i inovativan način prikazati biljni i životinjski svijet Spačvanskih šuma te važnost očuvanja prirode. Projektom će građani županije, a i gosti, imati priliku spoznati značaj šuma spačvanskog bazena. Sam objekt će svojim smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima dodatno doprinijeti atraktivnosti ovoga područja i samim tim donijeti kvalitetu više svakodnevnom životu. Vrijednost projekta iznosi više od 25,5 milijuna kuna, a njegova gospodarska važnost ogleda se i u otvaranju 13 novih radnih mjesta koliko se predviđa provedbom ovog projekta.

Pokretač gospodarstva

Grad Otok je nositelj projekta, a partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ-a, Turistička zajednica VSŽ-a i Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.

– S obzirom na zanimljivost projekta i bogatstvo aktivnosti koje će se provoditi možemo reći da započinjemo stvaranje novog turističkog proizvoda koji će doprinijeti razvoju gospodarstva ne samo grada Otoka nego i cijele Vukovarsko-srijemske županije – zaključuju iz Ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti.

Vukovarsko-srijemska županija Potpore za 4 udruge Ukupno 60.000 kuna ovčarima, oračima, vinogradarima... Muzej vučedolske kulture Uz Muzej vučedolske kulture Gradit će se Arheološki park Vučedol