Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Poljoprivredno-šumarska škola u Vinkovcima postaje centar kompetentnosti za poljoprivredu

Škole ulaze u budućnost

Idejni projekt centra u Cerni
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Vinkovačka škola na javni se poziv prijavila sa Srednjom školom Ilok

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci jedna je od 25 strukovnih škola u Hrvatskoj koje su imenovane regionalnim centrima kompetentnosti. Vinkovačka škola, koja se na javni poziv prijavila u partnerstvu sa Srednjom školom Ilok, jedna je od 3 regionalna centra u sektoru poljoprivrede.

DunavArt festival DunavArt festival od 22. do 30. lipnja Jela i vina iz Podunavlja, koncerti Amire Medunjanin, Fluentesa...

– Regionalni centri kompetentnosti su mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima će se provoditi programi redovitoga strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja, kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja poput učenja temeljenog na radu, natjecanja i prezentacije znanja i vještina i slično – kaže ravnatelj županijske Razvojne agencije Hrast Ilija Cota.

Ulazak u svijet rada

Dodaje i kako je imenovanje Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci veliko priznanje školi, ali i Vukovarsko-srijemskoj županiji i Agenciji Hrast kao regionalnom koordinatoru za županiju. Pojasnio je i kako će se odabrane škole prijaviti na natječaje za koje su sredstva osigurana u okviru Operativnih programa “Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.” i “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020”. Projektima škole sada imaju mogućnost uz pomoć EU fondova nabaviti novu opremu, osigurati nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, omogućiti više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

Počela izrada skulptura mamuta i nosoroga od slame u Mohovu Ilok U Mohovu slamnati mamut i nosorog

– Učenici će u svojim školama raditi s najboljom opremom te uspostaviti kontakt s poslodavcima, te će, po završetku škole, biti osposobljeni za buduća radna mjesta ili nastavak školovanja. Osim što će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, regionalni centri kompetentnosti pridonijet će gospodarskom rastu i demografskoj obnovi, a time i zaustavljanju odlazaka mladih iz Hrvatske – pojašnjava Cota.

Dodaje i kako će kvalitetno srednjoškolsko i kontinuirano strukovno obrazovanje koje će se provoditi u centrima biti usmjereno na učenike, odrasle polaznike, studente, nastavnike i mentore kod poslodavaca, zaposlene i nezaposlene, kojima će se omogućiti stjecanje dodatnih kompetencija te na osobe s invaliditetom i učenike s teškoćama u posebno prilagođenim programima s ciljem njihova socijalnog uključivanja.

Glavni gospodarski sektor

– Regionalni centar kompetentnosti za poljoprivredu u direktnoj je korelaciji sa strateškim projektom Vukovarsko-srijemske županije – Agrotehnološkim centrom za koji je sklopljen Razvojni sporazum između Ministarstva regionalnog razvoja, EU fondova i Vukovarsko-srijemske županije o financiranju-vrijednosti 30 milijuna kuna. Vukovarsko-srijemska županija je među agrarno intenzivnim županijama u RH.

Bogati izvori vode i plodno tlo važna su sredstva koja bi mogla osigurati visoko razvijeno, na poljoprivredi temeljeno gospodarstvo, s mogućnošću novog zapošljavanja. Poljoprivreda, uz šumarstvo, predstavlja glavni gospodarski sektor u županiji – zaključio je Cota.

Destinacija Vukovar - Vučedol - Ilok Istok Hrvatske očekuje jačanje kulturnog turizma Vukovar – Vučedol – Ilok europska je top-destinacija