Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Istok Hrvatske očekuje jačanje kulturnog turizma

Vukovar – Vučedol – Ilok europska je top-destinacija

Destinacija Vukovar - Vučedol - Ilok
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL/Ilustracija
U idućim će godinama kulturni turizam privlačiti brojne turiste jer imamo što pokazati, a oni što vidjeti – kaže pročelnica Marina Sekulić

Destinacija “Vukovar – Vučedol – Ilok”, koja je za 2016./2017. godinu bila pobjednik nacionalnog izbora na temu “Kulturni turizam”, dobitnik je EDEN nagrade za 2017. koja se dodjeljuje u organizaciji Europske komisije. Tako je ovo hrvatsko odredište, koje je već i do sada bilo nadaleko poznato, i službeno se pridružilo bogatoj mreži europskih destinacija izvrsnosti te postalo jedna od 18 najboljih destinacija kulturnog turizma u Europi. Prema riječima ravnateljice Gradskog muzeja Vukovar Ruže Marić, Europska destinacija izvrsnosti (EDEN) projekt je koji promiče modele održivog razvoja turizma preko nacionalnih natjecanja koja se održavaju svake druge godine.

Poticaj za daljnji rad

– Ovo je poticaj za daljnji rad, ali i potvrda dosadašnje kvalitete. Ovo je isto tako i potvrda dugotrajnih aktivnosti u rekonstrukciji, zaštiti i obnovi spomeničke baštine na području Vukovara, Vučedola i Iloka – rekla je Marić.

Podsjeća i kako je u sklopu projekta obnovljen dvorac Eltz u Vukovaru, barokni dio grada, kao i 18 baroknih povijesnih kuća. Izgrađen je i Muzej vučedolske kulture te obnovljen Muzej grada Iloka i iločke zidine.

Sotin Sotin Obnovljen oltar star 250 godina stradao u Domovinskom ratu

– Destinacija Vukovar – Vučedol – Ilok bit će poveznica istoka Hrvatske i kulturnih institucija s ostatkom Hrvatske, ali i svijeta. On u jednoj cjelini prikazuje sve što se na ovim prostorima događalo od vremena vučedolske kulture do danas – rekla je Hutinec.

Očekuje se kako će nagrada Komisije, koja je dodijeljena u Bruxellesu, dodatno unaprijediti turističku ponudu Vukovara i ovog dijela Hrvatske.

Već o novim projektima

– Ovom nagradom destinacija je dobila veliku promociju i međunarodnu vidljivost jer za nju se sad zna u cijeloj Europi. Vjerujem kako će u idućim godinama kulturni turizam privlačiti sve veći broj turista iz Hrvatske i svijeta jer imamo što pokazati, a oni što vidjeti – rekla je gradska pročelnica za turizam Marina Sekulić.

Oleg Butković Butković otvorio radove na dionici Otok - Slakovci: 'Izgradnjom ove prometnice nećemo pomoći samo Otoku nego i Vukovaru'

Nagrada EDEN shvaćena je i kao dodatna obveza i poticaj za dalje tako da se već razmišlja o novim kulturnim sadržajima i projektima. U sklopu Muzeja vučedolske kulture očekuje se skori početak izgradnje arheološkog parka, planetarija, zoološkog vrta sa životinjama kakve su uzgajali Vučedolci, smještajni kapaciteti, restoran…

I u Gradskom muzeju Vukovar razmišlja se o novim sadržajima poput kafića, parka skulptura, vidikovca... Podsjećamo i kako su dobitnici muzejske nagrade Silletto za najbolji muzej Europe, u konkurenciji 49 muzeja, koji uključuje zajednicu u svoj rad.

knjižnica Škola kod Đakova Za OŠ Nikole Andrića prikupili 250 lektira Pčelarski dani u Vinkovcima Započeli 15. Pčelarski dani u Vinkovcima 'Cijena meda kreće se od 14 do 16 kn po kg, to nam ne pokriva ni troškove proizvodnje'