Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Više od 16 milijuna kuna za kulturne projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Gradit će se posljednja neobnovljena knjižnica stradala u Domovinskom ratu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Govorilo se i o projektu gradnje Arheološkog parka Vučedol u Vukovaru te načina završetka projekta izgradnje Rodne kuće A. G. Matoša u Vukovaru koji je u sporu Društva A. G. Matoša iz Tovarnika i središnjice Matice hrvatske završio na sudu, a Kuća na dražbi

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je tijekom radnog posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji ulaganje u ovoj godini više od 16 milijuna kuna u kulturne projekte i djelovanje kulturnih ustanova u toj županiji.

41. Memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje Od hit-komedija do predstava u izvedbi mališana na memorijalu posvećenom dramskim velikanima

- Razgovarali smo o velikom investicijskom projektu koji započinjemo u Vinkovcima u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, a uključit će se i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o izgradnji nove vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice. Nekadašnja vinkovačka knjižnica je izgorjela u Domovinskom ratu i nikad nije izgrađena nova. Ovo je stoga i vraćanje duga Vinkovcima, ali i sustavu knjižnica - kazala je Obuljen Koržinek.

Napomenula je kako je vinkovačka knjižnica, za čiju je gradnju Ministarstvo kulture u ovoj godini osiguralo dva milijuna kuna, jedina još neobnovljena hrvatska knjižnica stradala u Domovinskom ratu.

Obuljen Koržinek kazala je i kako je tijekom sastanka s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem razgovarala i o projektu izgradnje Arheološkog parka Vučedol u Vukovaru te načina završetka projekta izgradnje Rodne kuće Antuna Gustava Matoša u Vukovaru koji je u sporu Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika i središnjice Matice hrvatske završio na sudu, a Kuća na dražbi.

Besplatna prehrana u osnovnim školama za djecu iz socijalno ugroženih obitelji Zdravi obroci za osnovce i treću godinu, uskoro bi na jelovniku trebali biti proizvodi domaćih poljoprivrednika

- Radi se o vrlo kompleksnom pravnom pitanju. I ministarstvo i županija će se aktivno uključiti kako bi se spor razriješio, a projekt priveo završetku - kazala je Nina Obuljen Koržinek.

Po riječima Vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića županijske vlasti najistočnije hrvatske županije kulturu su postavile na visoko mjesto u razvojnim planovima.

- Prednost dajemo projektima financiranim europskim sredstvima, a cilj nam je ravnomjeran razvoj županije i u kulturnom segmentu imamo itekako što ponuditi - kazao je Galić.

Pčelari pčelarski dani U Vukovarskoj županiji 421 pčelar s 14.400 košnica Učionica Tatjana Draženović: U četiri godine u školama Vukovarsko-srijemske županije 3273 učenika manje