Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Besplatna prehrana u osnovnim školama za djecu iz socijalno ugroženih obitelji

Zdravi obroci za osnovce i treću godinu, uskoro bi na jelovniku trebali biti proizvodi domaćih poljoprivrednika

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Tijekom ove školske godine osigurana je besplatna prehrana za ukupno 1631 učenika iz 30 osnovnih škola s područja cijele županije

Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisali su Ugovor o osiguravanju školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

Osigurano 1,5 milijuna kuna

Riječ je o projektu pod nazivom “Užina za sve III.” koji će se financirati iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a kroz koji će biti osigurana besplatna prehrana za potrebne učenike.

Učionica Tatjana Draženović: U četiri godine u školama Vukovarsko-srijemske županije 3273 učenika manje

– Svjesni smo činjenice da na području županije imamo obitelji koje su u socijalnim problemima i koji ne mogu djeci osigurati redovitu prehranu u školi. Stoga već treću godinu nastavljamo s ovim projektom kojim će biti osigurana besplatna prehrana za učenike čiji roditelji to ne mogu omogućiti iz vlastitih sredstava, a sve radi smanjenja siromaštva i socijalne nejednakosti kod djece osnovnoškolske dobi u školskoj godini 2018./2019. – rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić.

Dodaje kako je projektom tijekom ove školske godine osigurana besplatna prehrana za ukupno 1631 učenika iz 30 osnovnih škola s područja cijele županije. Za tu namjenu osigurano je 1,5 milijuna kuna. Svi oni imat će svakoga dana besplatan obrok po maksimalnoj cijeni od 5,47 kuna. Ovom broju djece, čiju prehranu financira Ministarstvo, treba dodati i još 580 djece koja također dolaze iz socijalno ugroženih obitelji, a čiju će prehranu financirati Vukovarsko-srijemska županija. Za njihovu redovitu školsku prehranu Županija je osigurala dodatnih 500.000 kuna.

Pčelari pčelarski dani U Vukovarskoj županiji 421 pčelar s 14.400 košnica

Pregovori s Agro-klasterom

– Nažalost, ovo nije konačna brojka djece kojoj bi zbog socijalnih problema trebalo osigurati besplatnu prehranu u školama. Dio roditelja iz raznih razloga nije se javio, ali planiramo i u budućnosti nastaviti s provedbom ovoga projekta kako bismo svima potrebitima osigurali barem jedan siguran obrok. Kada je riječ o obrocima, bit će to prehrana kakvu jedu ostala djeca. Nudit će se razni namazi, voće, pizza… – rekao je Šarić.

Kako bi dijete moglo ostvariti besplatnu prehranu u školi, bilo je potrebno ispuniti tri preduvjeta koja su socijalne prirode. Prema navodima iz odjela, obitelj djeteta trebala je biti korisnik prava na socijalnu pomoć, ostvarivati pravo na dječji doplatak. Uz to ostavljena je i mogućnost da i ravnatelj školi, prema potrebi, preporuči da se neko dijete uključi u program.

– S obzirom na to da planiramo nastaviti program, dodatno ćemo ga unaprijediti i zaokružiti. Naime, u pregovorima smo s Agro-klasterom Vukovarsko-srijemske županije preko kojega planiramo osigurati proizvode naših domaćih proizvođača za prehranu djece u školama – zaključio je Šarić.

Projekt 'Još jednom zaželi' Posao za 40 gerontodomaćica