Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje nositelj je projekta “Pokreni promjenu”

Tinejdžeri će putem pjesama i spotova učiti kako se boriti protiv nasilja u vezi

Glazbom protiv nasilja u vezama
1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Đaci će na kraju snimiti pjesmu ili spot o kvalitetnom odnosu muškarca i žene

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI nositelj je projekta "Pokreni promjenu” čiji je cilj osnaživanje mladih za prevenciju nasilja u partnerskim odnosima te osvješćivanje za ljudska prava putem audiovizualnih medija i glazbe. Za projekt je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo 90.000 kuna i to bespovratnih, a udruzi CESI partneri na projektu su Grad Bjelovar, udruga BUDEM i Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar.

12. večer nacionalnih manjina u Bjelovaru Glazba, ples i pjesma svugdje se razumiju Održana 12. večer nacionalnih manjina

U sklopu projekta bit će osmišljen kurikulum za edukaciju 30-ak profesora iz četiri srednje škole koji će biti osposobljeni za rad koristeći inovativan pristup blizak mladima temeljen na audiovizualnim medijima i glazbi. Radit će s učenicima u školama, a rezultat njihova rada bit će pjesma ili videospot koji će promovirati kvalitetne i ravnopravne odnose između muškaraca i žena.

Projekt traje do lipnja

Voditeljica projekta Sanja Cesar istaknula je da su u sklopu projekta već prikupljeni podaci o utjecaju rodnih stereotipa u audiovizualnim medijima i glazbi na stavove i ponašanje mladih prema rodno uvjetovanom nasilju. Istraživanje je provedeno u četiri srednje škole i to u Bjelovaru, Čazmi i Ivanić Gradu, a sudjelovalo je 95 učenika, 29 nastavnika i stručnih suradnika. Projekt će trajati cijelu školsku godinu.

Kava Tvrtka In2 kreće u projekt digitalizacije čak 100 poslovnih procesa gradske uprave Saznajte koliko političari troše na projekte, ali i na kave

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

– Drago mi je da je upravo ovaj projekt na natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja dobio bespovratnih 90.000 kuna, što je pokazatelj toga da Grad može s udrugama civilnog društva ostvarivati određene projekte. Mi smo u ovih godinu i pol imali dva projekta, ali smo podršku dali barem desetak sličnih projekata za koje očekujemo ili smo još uvijek u fazi prijavljivanja. Izuzetno mi je bitno podizanje kvalitete obrazovanja u gradu Bjelovaru, ali i podizanje svijesti o različitim problemima u društvu – rekao je gradonačelnik Hrebak prigodom predstavljanja projekta.

Bjelovar je grad u kojem CESI već dugi niz godina surađuje sa školama na aktivnostima prevencije nasilja u mladenačkim vezama, istaknula je Sanja Cesar.

Pakiranje božićnih zvijezda u Bjelovaru OPG Ravenšćak Počelo pakiranje božićnih zvijezda

Glazba učinkovit alat

– Želimo pokazati da nam je važno da mladi kritički sagledaju glazbu koju slušaju, a također je važno da se aktivno uključe u promociju ravnopravnih odnosa i u prevenciju nasilja. Zbog toga, osim navedenog istraživanja, trenutačno razvijamo obrazovni program namijenjen profesorima i profesoricama, koji će nakon završene edukacije raditi s mladima na osvještavanju – rekla je Sanja Cesar u ime Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Stručna suradnica Nataša Bijelić naglasila je da neki nastavnici u svojim prevencijskim programima već koriste glazbu kao dosta učinkovit alat dok je Ornela Malogorski u ime Udruge BUDEM objasnila da Komercijalna i Trgovačka škola Bjelovar te udruga BUDEM već niz godina surađuju s organizacijom CESI.

Klizalište u Bjelovaru pripreme za advent Klizalište bez vremenskog ograničenja u središtu Bjelovara i Čazme