Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Tvrtka In2 kreće u projekt digitalizacije čak 100 poslovnih procesa gradske uprave

Saznajte koliko političari troše na projekte, ali i na kave

Kava
1/2
Foto: Borna Filić/PIXSELL/Ilustracija
Gradonačelnik Hrebak kaže da se ne boji da će si zakomplicirati posao

Potpuna digitalizacija u bjelovarskoj Gradskoj upravi, koju je zamislio i provodi u djelo gradonačelnik Dario Hrebak, uskoro bi mogla poprimiti ozbiljan oblik, i to sve u korist građana. Naime, nakon raspisanog natječaja za digitalizaciju, tvrtka In2 koja je na njemu pobijedila kreće u milijun kuna vrijedan projekt digitalizacije čak 100 poslovnih procesa gradske uprave. Posao bi trebao biti gotov do kraja veljače 2019. godine, a predstavljat će tek prvo poglavlje u knjizi planova gradske uprave.

Obrtnici sastanak s gradonačelnikom bjelovara Obrtnici: Potrebna je veća pomoć Grada

Posebna tražilica

– Nakon što digitaliziramo sve radne procese i tako maksimalno povećamo efikasnost i smanjimo troškove naše gradske uprave, želimo otići još korak dalje i maksimalno se otvoriti svojim građanima, te im omogućiti uvid u doslovno sve financijske transakcije i račune Grada. Osim što ćemo biti prvi grad bez papira u Hrvatskoj, cilj nam je postati i najtransparentniji Grad, Grad iz kojeg počinje prava borba protiv korupcije, i nadam se da će i drugi gradonačelnici slijediti naš primjer – detaljan je Hrebak koji planira raspisati javnu nabavu za poseban softver koji će na više razina pridonijeti transparentnosti gradskih financija te maksimalno uključiti građane u kreiranje proračuna i donošenje odluka o gradskim projektima.

Najviše pažnje izazvat će mogućnost apsolutnog uvida građana u gradske financije.

Bjelovar Altus IT Privlačenje novih tvrtki – u Bjelovar stigla tvrtka Altus IT Grad će građanima koji se žele zaposliti u IT tvrtkama plaćati osposobljavanje

– Građani će u svakom trenutku moći vidjeti koliko Grad i na što troši. Imat će uvid u sve račune i transakcije, moći će vidjeti kupuje li se po tržišnim cijenama, koliko se troši na kave, koliko na građevinske radove, koliko na projekte. Osim toga, postojat će posebna tražilica pomoću koje će se moći pretraživati sve gradske fakture. Doslovno, moći će se utipkati ime restorana, hotela, tvrtke i sustav će izbaciti kad, koliko i za što je Grad Bjelovar uplatio na njihov račun – objašnjava Hrebak.

Osim kontrole financija, novi softver imat će i posebnu aplikaciju za participativno budžetiranje. Dakle, uz to što će građani moći pratiti proračun i njegovo izvršenje, moći će putem aplikacije, online, sudjelovati u kreiranju proračuna i predlagati točne iznose za pojedine stavke i projekte. Iako ga upozoravaju da si komplicira posao jer će ga svatko moći prozivati i za najmanji račun, poručuje kako se toga ne boji, te da je u tome poanta.

Vatreni u Bjelovaru Predsjednik Gradskog vijeća Bjelovara: 'Koliko je ulaznica prodano za gostovanje vatrenih?'

Dug put do realizacije

– Ako ne želimo da nas se zbog nečega s razlogom i opravdano proziva, nećemo se ni dovesti u tu situaciju, nećemo to napraviti – smatra Hrebak.

Na kraju, u idućoj fazi, Hrebak želi uvesti i direktnu demokraciju u Bjelovar i to putem anketa i minireferenduma koji bi se provodili putem ove aplikacije. Građanima bi se postavljala konkretna pitanja u vezi projekata koje gradska uprava planira, te bi im se omogućio izbor i odluka o tome koji su im najbitniji i što treba realizirati. Hrebak je svjestan da je do realizacije ovog stupnja demokracije nešto dulji put, jer je ključna pretpostavka uključivanje i odaziv velikog dijela građana, no uvjeren je da će građani Bjelovara brzo prepoznati i iskoristiti mogućnost aktivnog sudjelovanja u gradskoj politici i trošenju vlastitog novca.

Američki veleposlanik William Robert Kohorst posjetio bjelovar 'Sviđa mi se što je Bjelovar usmjeren prema rastu gospodarstva i napretku'