Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Američki veleposlanik William Robert Kohorst posjetio bjelovar

'Sviđa mi se što je Bjelovar usmjeren prema rastu gospodarstva i napretku'

1/2
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Dočekali su ga gradonačelnik Dario Hrebak i župan Damir Bajs

Američki veleposlanik Nj. E. William Robert Kohorst, motiviran vijestima o dobrom radu bjelovarske gradske uprave, posjetio je Bjelovar. U gradskoj upravi susreo se s gradonačelnikom Darijem Hrebakom, njegovim zamjenicima Igorom Brajdićem i Valnom Bastijančić Erjavec, predsjednikom Gradskoga vijeća Antom Topalovićem, bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom te njegovim zamjenikom Nevenom Alićem.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Veleposlanik je čuo o najvažnijim gradskim i županijskim projektima, kao i o povlačenju novca iz Europske unije te o planovima za budućnost. Zajedno su posjetili i Veleučilište u Bjelovaru, Tehnološki park i tamošnje IT tvrtke Serengeti i Axess Cro, IV. osnovnu školu Bjelovar te Gradski muzej Bjelovar. Veleposlanik Kohorst iskazao je oduševljenje viđenim projektima i planovima te istaknuo kako zasigurno postoji mogućnost za suradnju sa SAD-om.

– Uzbuđen sam što sam posjetio grad koji je toliko usmjeren prema rastu gospodarstva i pokušava dohvatiti nove industrije. Razgovarali smo o svemu što Grad Bjelovar radi kako bi privukao nove tvrtke i mislim da je na dobrom putu prema napretku – naglasio je Kohorst i dodao kako američko veleposlanstvo također radi na pronalasku metoda kojima bi se olakšalo proširenje gospodarstva u Bjelovaru.

održana prva tech konferencija 'Želimo potaknuti mlade da upišu IT smjerove i zaposle se u Bjelovaru'

– Veleposlanstvo želi raditi na promociji Hrvatske američkim poslovnjacima kako bi ovdje investirali – to bi pomoglo hrvatskoj ekonomiji, a ujedno i SAD-u jer jača Hrvatska predstavlja jačeg saveznika. Istovremeno želimo imati i bolju kulturalnu povezanost između zemalja, stoga radimo na programu u kojem više zaposlenika ambasade posjećuje hrvatske gradove, uključujući i Bjelovar.

Vjerujem da su naša društva vrlo slična te da njegujemo iste zapadne vrijednosti – objašnjava Kohorst. Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak izrazio je zadovoljstvo što je veleposlanik stigao upravo u Bjelovar.

–  Bjelovar aktivno prati sugestije svih veleposlanika te teži napretku. Mi u Bjelovaru radimo upravo ono što Kohorst, ali i svi veleposlanici i veliki ekonomski analitičari Europe govore. Želimo promijeniti strukturu Grada Bjelovara i okrenuti se novim tehnologijama.

Zapljene marihuane Bjelovarska županija pri dnu po broju ovisnika

Veleposlanika smo upoznali s time da smo uspješni i u EU fondovima, s većom stopom zaposlenja u gradu, ali i nezadovoljstvom niskim plaćama. Nadamo se da će i strane i domaće investicije koje su orijentirane novim vrijednostima i tehnologijama pridonijeti da naš grad u idućih pet godina napravi veliki napredak u tome dijelu.

Bjelovar će biti drukčiji, napredniji i primjer da se nešto dobro može napraviti – naglasio je gradonačelnik Hrebak.