Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Izložba fotografija

Tjedan filantropije u Osijeku

1/7
Foto: Grad Osijek
To su naši obični sugrađani i sugrađanke koji svakodnevno daju svoj doprinos kroz volontiranje i aktivizam i tako sliku filantropskog grada šire i zbog njih imamo Osijek ovakav kakav je, rekla je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš

Otvorenjem izložbe fotografija i biografija "Osijek - Tuzla: Lokalna filantropija - što nas povezuje?", u Galeriji Kazamat" u ponedjeljak je počeo Tjedan filantropije u Osijeku.

Inkluzivna izložba "Gledam dodirom" KARLOVAC Izložba "Gledam dodirom" otvorena u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je da su poznati osječki filantropi grof Pavle Pejačević i biskup Josip Juraj Strossmayer, no da je puno više onih koji su ostali nezabilježeni imenom i prezimenom.

- To su naši obični sugrađani i sugrađanke koji svakodnevno daju svoj doprinos kroz volontiranje i aktivizam i tako sliku filantropskog grada šire i zbog njih imamo Osijek ovakav kakav je - rekla je Gamoš.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je, govoreći o filantropiji u tome gradu, posebice spomenuo Ratimira Delitisa kojeg su zvali "tuzlanski Schiendler" koji je bio tužitelj u vrijeme NDH.

- On je namjerno radio krive optužnice kako bi spasio živote ljudi koji su zbog nečega bili krivi nacistima. Spasio je život književniku Meši Selimoviću, a da nije to učinio, ne bismo imali književni opus Selimovića kao što su romani Tvrđava, Derviš i smrt i ostala djela iz tog opusa. Zbog toga je nužno da se takvim ljudima zahvalimo - rekao je Imamović.

osijek, bolnica Osijek Ultrazvučna oprema vrijedna 2,2 milijuna kuna za domove zdravlja

Tjedan filantropije u Osijeku nastavlja se filantropskom šetnjom središtem Osijeka, a u srijedu je predviđen program Treskom kroz filantropiju uz obilazak središta Osijeka tramvajem, a sve završava u petak događajem FilantroPIJA - filantropski buvljak osječkih udruga, uz glazbeni program.

Tjedan filantropije u Osijeku tradicionalno se obilježava posljednjeg tjedna u rujnu kada dvije osječke zaklade – "Slagalica" i "Srce grada Osijeka" organiziraju niz događaja s ciljem poticanja građanskog aktivizma, solidarnosti i ulaganja u razvoj društva i zajednice.