Izbornik
Naslovnica Županije
Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije

Tradicija Moslavine može se podijeliti na dva dijela

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije organizirao je protekli tjedan u svome prostoru Dane Moslavine
Foto: SMŽ

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije organizirao je proteklog tjedna u svome prostoru Dane Moslavine – manifestaciju koja je predstavila tradiciju i kulturu moslavačkog dijela županije. Uz prezentaciju narodnih nošnji, izložbu tradicijskoga graditeljstva te postav oglavlja iz etnološke zbirke Muzeja Moslavine Kutina organizirali su i prigodnu radionicu narodnog veza.

Sve je to nadopunio nastup kutinskog vokalnog sastava "Rusalke", dok su narodne nošnje predstavile članice KUD-a Repušnica. Posjetitelji su mogli kušati i bogatu gastronomsku ponudu iz Moslavine.

– Tradicijska kultura koja nosi naziv i Hrvatske i Moslavine nadovezuje se na korijene Banovine i Pokuplja. Moslavina se u tradicijskom i arhitektonskom smislu kao i u nošnjama može podijeliti na dva dijela, a bogata tradicija čuva se i danas – kazala je Slavica Moslavac prilikom otvorenja manifestacije.

– Sretan sam što smo večeras doveli Moslavinu u Sisak, a s ponosom mogu reći da upravo u tom dijelu županije ulažemo u projekte koje se tražilo i čekalo godinama. Tako uskoro u Kutini otvaramo prvi županijski dom za starije osobe, a u planu je i izgradnja stambene zgrade, kao i uređenje te otvorenje Odjela za dječju psihijatriju. Ondje planiramo izgraditi i moderno umirovljeničko naselje – rekao je župan Ivan Celjak.

Izložbu tradicijskoga graditeljstva u prostoru Kulturno-povijesnog centra u Tomislavovoj ulici u Sisku možete pogledati do 15. prosinca 2023. godine. 

Odrađeni su iskopi, uklonjen je stari materijal te je nasut novi materijal i postavljen geotekstil. Sve je pripremljeno za asfaltiranje, kaže načelnik Općine Gunja Ante Gutić Gunja nastavlja s uređenjem komunalne infrastrukture Novim grobljem i cestom riješili smo problem za idućih sto godina Karlovačka će Zvijezda zahvaljujući i ITU mehanizmu dobiti doista novo ruho i bit će uređena poput povijesnih centara europskih gradova Karlovac pripremio nove projekte koji će uskoro krenuti u realizaciju Uređenjem obilaznice i Trga bana Jelačića Zvijezda će dobiti novo lice Vrijednost čamca je otprilike 4000 eura, a puno je kvalitetniji od onog koji je do sada korišten Daleko kvalitetniji od dosadašnjeg Županija donirala čamac osječkoj Stanici HGSS-a