Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Izložba o bećarcu

Tradicijski napjev koji se pjeva u trenucima najvećeg slavlja

1/8
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Bećarac je glazbeni simbol Slavonije koji se do danas održao, a prije šest godina uvršten je i na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske nematerijalne kulturne baštine

Izložba knjiga, dokumenata, ilustracija i audiozapisa posvećenih najpoznatijem slavonskom tradicijskom napjevu bećarcu otvorena je u Slavonskom Brodu.

Prvi je to u nizu programa kojim je otvoren Mjesec hrvatske knjige u brodskoj Gradskoj knjižnici.

Najvećom do sad "Pečenkijadom" bikeri završili bikersku sezonu Delicije s ražnja Bajkeri s Korčule šampioni u pečenju slasnih odojaka

Bećarac je glazbeni simbol Slavonije koji se do danas održao, a prije šest godina uvršten je i na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske nematerijalne kulturne baštine. Kako je u svom predavanju istaknuo maestro Mihael Ferić, autor studije na temelju koje je ostvarena zaštita, bećarci nastaju svakodnevno, reakcija su na ekonomske prilike i neprilike i govore o dogodovštinama bećara. 

- Bećarac je najpopularniji napjev Slavonije, Baranje i Srijema, Bačke i Like, ali osobito Slavonije, koji se pjeva u trenucima najvećeg slavlja. On izaziva najveću erupciju emocija, dobrog raspoloženja i štimunga. Ostao je pripadati deseteračkim pjesmama, dok su one druge pjesme uglavnom potisnute na marginu ili su nestale poput pokladarca i svatovca - pojasnio je maestro Ferić.

Majstorske diplome obrtnicima Obrtničke diplome Brodska županija bogatija za 51 novog majstora

Krmača mi oprasila troje, meni jedno, a državi dvoje! Naše koke stale protestirati, što na jaja nema poticaja! To su samo su neki od mnogih bećaraca koji su zapisani, a koji su se mogli čuti na predstavljanju u Slavonskom Brodu.

U glazbenom dijelu programa nastupio je tamburaški sastav Berde bend.