Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
DRUGI MJESEC ZAREDOM PADA BROJ NEZAPOSLENIH

Treća županija s najnižom stopom u državi

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Udio brisanih zbog zaposlenja u odnosu na prethodni mjesec znatno je porastao, evidenciju je napustila 331 osoba

Prema mjesečnom izvještaju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Međimurskoj županiji je i drugi mjesec zaredom zabilježen pad nezaposlenosti, dok istovremeno raste broj ispisanih iz evidencije zbog zaposlenja.

USPJEH U POVLAČENJU NOVCA ZA PROJEKTE Iz EU fondova 528 kuna po stanovniku

– Stopa registrirane nezaposlenosti, prema administrativnim izvorima, u ožujku je bila 5,3 posto, što nas pozicionira kao treću županiju s najnižom stopom po županijama u Hrvatskoj – kažu u Međimurskoj županiji.

Tijekom ožujka iz evidencije nezaposlenih izašlo je 426 osoba, što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec od 26,8 posto, a u odnosu na ožujak 2020. godine 18 posto. Zbog zaposlenja evidenciju je napustila 331 osoba, čime je udio brisanih zbog zaposlenja u odnosu na prethodni mjesec znatno porastao, čak 32,9 posto, a porast zapošljavanja od 15,7 posto zabilježen je u odnosu na ožujak prošle godine.

NAKON OTVORENJA EDUKACIJSKO-ISTRAŽIVAČKOG CENTRA Književnici će po inspiraciju na Matulov grunt

Na temelju radnog odnosa zaposleno je 319 osoba (96,4 posto), dok je 12 osoba (3,6 posto) zaposleno na temelju drugih poslovnih aktivnosti poput registriranja trgovačkih društava ili obrta, ugovora o djelu, zapošljavanje prema posebnim propisima i drugo. Osim izlazaka zbog zaposlenja iz evidencije je iz ostalih razloga, sukladno Zakonu o tržištu rada, brisano 95 osoba, primjerice zbog izlaska iz radne snage, nepridržavanja zakonskih odredbi ili odjave s evidencije. Najviše je zapošljavala prerađivačka industrija, čak 93 osobe, slijedi trgovina s 46 novozaposlenih osoba, građevinarstvo s 42, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane s 27 i obrazovanje s 21 osobom.

U ožujku su u evidenciju nezaposlenih novoprijavljene 364 osobe, 15 posto manje nego lani, a u odnosu na veljaču to je porast od 30,5 posto, najnoviji su podaci iz područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.