Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
'Tolerancija na full jer nasilje nije cool'

Treniraju kako spriječiti nasilje, a potom će sami educirati svoje kolege

Ženska grupa Korak
Foto: Snježana Bičak
Ženska grupa Korak provodi projekt jer đaci ne prepoznaju nasilje, naročito u adolescentskim vezama

- Dovikivanje za djevojkom dok prolazi ulicom, zviždanje, hvatanje za stražnjicu je nasilje, ali djevojke to tako ne doživljavaju, već kao normalnu svakodnevicu. To, kao i druge vrste nasilje, posebno u adolescentnim vezama, nisu prepoznati. Stoga provodimo projekt 'Tolerancija na full jer nasilje nije cool' u svih 12 srednjih škola u Karlovačkoj županiji - kazala je Davorka Bišćan iz karlovačke Ženske grupe Korak.

Sada provode predavanja među srednjoškolcima, od 15 do 17 godina starosti, a cilj je u svakoj školi naći po dvoje učenika koji će proći dodatne edukacije, trening za trenere u sklopu koje će biti upoznati sa svim vrstama nasilja, od verbalnog, ekonomskog, do fizičkog, te kako ga prepoznati i spriječiti.

Dobit će potvrde da su prošli tečajeve za treninge i to će im pomoći da i kasnije, nakon završetka projekta, volontiraju na tu temu. O onome što su naučili na treningu u travnju, svinju i lipnju iduće godine educirat će sve svoje školske kolege.

- Statistike govore da su djevojčice u toj dobi čak i nasilnije od dječaka, no verbalno, ne fizički. Također, dječaci niti djevojčice na prepoznaju nasilje u vezi. Na shvaćaju da i rečenica, odnosno ucjena tipa: 'Ako me voliš, spavat ćeš sa mnom' ili 'Moraš mi dati novac za cigarete, ako me voliš' vrsta nasilja koju treba osvijestiti i spriječiti. O svemu tome, učenici-treneri govorit će svojim vršnjacima. Nasilje djeca počinju trpjeti u najranijoj fazi, ali ovo su godine kada toga moraju postati svjesni i to promijeniti - dodala je Davorka Bišćan. 

Škole će, u sklopu projekta koji je počeo u listopadu ove, a završit će sredinom kolovoza iduće godine, na svojim internetskim stranicama imati banner. Jednim klikom svatko tko želi moći će doznati više informacija, za žrtve vršnjačkog nasilja bit će otvorena grupa podrške na društvenoj mreži. 

- Ta grupa će cijelo vrijeme biti aktivna, treneri će biti dežurni i onda će, ukoliko netko od ostalih učenika bude u potrebi, odgovarati na njihova pitanja - kažu u Ženskoj grupi Korak.