Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
POTPISAN SPORAZUM

Tri županije brendiraju sjevernu Hrvatsku kao cjelogodišnju turističku destinaciju

1/2
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Najgušća koncentracija povijesnih zdanja je na prostoru triju najmanjih županija

Projekt turističkih zajednica Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije "100 dvoraca sjeverne Hrvatske" naišao je na odobravanje u Povjerenstvu za udruživanje turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta. Nakon višemjesečnih priprema, sporazum su potpisali predsjednici turističkih zajednica Matija Posavec, Željko Bedeković i Željko Kolar te je projekt i formalno započeo.

PROJEKT CAPONLITTER Kako smanjiti količine morskog otpada u turističkim mjestima

– Međimurska županija godinama ulaže u razvoj svojeg kulturno-turističkog proizvoda što se očituje kroz projekt rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzeju nematerijalne baštine, gdje se privodi kraju investicija vrijedna više od šest milijuna eura, a koji će biti otvoren na proljeće sljedeće godine – napominju u Županiji. Prošle je godine TZ Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom, i uz potporu Ministarstva turizma i sporta, završio Centar za posjetitelje ekomuzeja Međimurje malo, vrijedan više od dva milijuna kuna. Projekti će, kako ističu, Međimurje zajedno sa susjednim županijama pozicionirati na turističku kartu Hrvatske kao regiju primamljive i zanimljive destinacije.

– Udruživanje će u budućnosti imati značajan utjecaj na privlačenje novih europskih projekata – dodaju.

Za Međimursku županiju važan je i projekt rekonstrukcije dvorca Feštetić u Pribislavcu. Kako turisti, osobito strani, ne pridaju toliko važnost političkim i teritorijalnim granicama koje razdvajaju županije, povezivanje dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske u cjeloviti turistički proizvod prilika je za njihovo pozicioniranje, a u budućnosti i obnovu. Najgušća koncentracija povijesnih zdanja upravo je na prostoru tih triju najmanjih županija. Turistički ih je valorizirano svega nekoliko, i to prije svega u muzejske svrhe, poput čakovečkog i varaždinskog Starog grada, Trakošćana, Velikog Tabora i Gornje Stubice, koji pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja godišnje.

OSIGURANA DODATNA SKLADIŠTA Svi žele pomoći ugroženima na stradalom području

Trajanje projekta je tri godine. Kroz zajedničko brendiranje, vizualnu i prezentacijsku usuglašenost i zajednički nastup na tržištima stvorit će se mogućnosti za pozicioniranje sjeverne Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije kulturnog turizma.