Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Završila energetska obnova

Troškovi grijanja zgrade stare 40 godina manji za 61 posto

Završila energetska obnova zgrade Policijske uprave međimurske
Foto: Međimurska županija
U interijeru su spušteni stropovi kuhinje, restorana, hodnika dvorane i spojnog hodnika dvorane i zgrade.

Zgrada Policijske uprave međimurske u Čakovcu jedan je od 25 objekata MUP-a koji su renovirani i energetski obnovljeni kroz program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Dragutin Sakač, voditelj projekta od strane investitora, dakle MUP-a, napominje da je zgrada stara gotovo 40 godina, a sad je zahvaljujući obnovi postignut je energetski razred C.

Općina Vođinci dobiti će zgradu od 800 kvadratnih metara koja će osigurati kvalitetniji rad DVD-a Završetak u travnju 2021. Uređuje se zgrada DVD-a i KUD-a Vođinci te gradi parkiralište, a i građani će dobiti salu za događanja

Solarno zagrijavanje vode

– Zbog starosti zgrade i zastarjelog sustava grijanja, troškovi energenata obuhvaćali su dobar dio proračuna PU međimurske. Osim što će se realizacijom ovog projekta ostvariti uštede u proračunu, utjecat će se na smanjenje emisije stakleničkih plinova, povećana je apsorpcija EU sredstava, a možda i najvažnije od svega, povećan je komfor u obnovljenoj zgradi korištenjem učinkovitijeg sustava grijanja, hlađenja i rasvjete te je stvoreno ugodnije okruženje za sve djelatnike, kao i građane, odnosno korisnike usluga. Ostvarene uštede omogućit će preraspodjelu sredstava na troškove opreme i osposobljavanja djelatnika Policijske uprave međimurske i programe povećanja sigurnosti građana – ističe načelnik PU međimurske Ivan Sokač.

Predstavnik izvođača radova Danijel Risek pojasnio je da je projekt energetske obnove zgrade obuhvatio radove na hidro i termoizolaciji, krovne limarske radove, zamjenu vanjske stolarije cijele zgrade i kompletno uređenje fasade. U interijeru su spušteni stropovi kuhinje, restorana, hodnika dvorane i spojnog hodnika dvorane i zgrade.

Ostvarit će se ušteda potrebne toplinske energije za grijanje od 61 posto. Na krovištu su postavljene solarne instalacije s akumulacijskim spremnicima i solarnim kolektorima s ciljem korištenja sunčeve energije za grijanje potrošne vode. Župan Matija Posavec rekao je da su energetskom obnovom PU međimurskoj, kao drugoj najvećoj javnoj ustanovi na području Međimurja, omogućeni kvalitetniji i bolji uvjeti za rad, čime će se zasigurno još više povećati razina efikasnosti usluge građanima.

GAREŠNICA Otvoreno novo, suvremeno uređeno reciklažno dvorište

Podrška Županije

– Međimurska županija visoko je na listi iskorištenosti europskih fondova, posebice u području projekata energetske obnove zahvaljujući kojima smo obnovili velik broj škola i školskih dvorana te mi je drago da na popis energetski učinkovitih zgrada možemo dodati i Policijsku upravu međimursku. Svaka investicija usmjerena na bolje uvjete rada djelatnicima i korisnicima usluga ima našu podršku – rekao je Posavec.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač napomenuo je da se unatrag nekoliko godina vizure grada mijenjaju zahvaljujući pojačanoj stanogradnji i ulaganjima u energetsku obnovu. Projekt energetske obnove zgrade vrijedan je 10,370.398 kuna, od čega 6,052.926 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.