Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Tvrtka Brana iz Virovitice

U 40.000 kvadrata plastenika proizvodit će papriku, krastavce, mahune i salatu

Plastenici tvrtke Brana
Foto: Virovitičko-podravska županija
Tvrtka Brana ima važnu ulogu u proizvodnji povrća koje prodaju trgovačkim centrima, a izvoze ga u Sloveniju i Rumunjsku

Hrvatska postaje veliki igrač u proizvodnji povrća, a u toj priči važnu ulogu imat će i virovitička tvrtka Brana. Stav je to portala FreshPlaza, koji prati proizvodnju voća i povrća, a mjesečno broji više od 300.000 posjetitelja. Tvrtka Brana našla im se u fokusu zbog ulaganja europskog novca u proizvodnju.

Psi U Virovitici Započela gradnja prve domaće tvornice hrane za kućne ljubimce

– Zajedno s kooperantima proizvedemo približno 8000 tona voća i povrća na godinu. Glavno su nam tržište trgovački centri u Hrvatskoj, a počeli smo i izvoziti u Sloveniju i Rumunjsku – započinje Ivan Obrovac iz Brane.

Ta je tvrtka, inače, osnovana još 1953., a temeljna joj je djelatnost uređenje vodnih resursa i gradnja hidrotehničkih objekata te gradnja komunalne infrastrukture. Sagradili su 2005. ULO hladnjaču za voće i povrće kapaciteta 2000 tona i počeli se baviti organizacijom proizvodnje, skladištenjem i prodajom voća i povrća. Napravili su i halu za proizvodnju prirodnih sokova od voća i povrća, a piju ih i u Slovačkoj te Češkoj.

Znatne iznose ulažu u vlastitu proizvodnju pa trenutačno grade 20.000 “kvadrata” plastenika i podižu deset hektara nasada jabuka.

– Završetkom tih investicija, sufinanciranih iz fondova EU, imat ćemo oko 40.000 kvadrata plastenika u kojima ćemo proizvoditi povrće, kao što su paprika babura, paprika rog, krastavci, mahune te salate – navodi. Hrvatska ima, slaže se i on, veliki potencijal da postane ozbiljan proizvođač voća i povrća.

– Prednosti su nam nezagađeno zemljište, umjerena klima, rezerve vode, vrijedni i stručni proizvođači – zaključuje.

U Virovitičko-podravskoj županiji ističu da je otvoren sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, a planirana su još četiri nova.     

bebe Natalitet je sve lošiji U virovitičkoj bolnici lani rođeno 37 djece manje, broj konstantno pada od 2010.