Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
tribina kardinala Vinka Puljića

U BiH je danas 55% manje katolika nego 1991.

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Kardinal Puljić iznio je porazne podatke o padu broja katolika, odnosno mahom Hrvata, u BiH

S pozornošću pratim što se događa u Bosni i Hercegovini. BiH treba biti dobar i stabilan susjed. Mi nećemo davati recepte kako će oni riješiti svoje probleme, ali moramo poslati poruku da odstupanje od jednakopravnosti svih triju naroda nije dobro. To se najbolje očituje pri izbora članova Predsjedništva gdje je za predstavnika Hrvata izabran Željko Komšić – rekao je uvodno župan Nikola Dobroslavić na tribini “Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini” na kojoj je govorio kardinal vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

SASTANAK Župan Dobroslavić u Bruxellesu

Uvodno se obratio i biskup dubrovački Mate Uzinić koji je rekao kako Hrvatska gradi Pelješki most da bi zaobišla BiH, no kako je i ova tribina most kojim se spajaju Hrvatska i BiH.

Kardinal Puljić iznio je porazne podatke o padu broja katolika, odnosno mahom Hrvata, u BiH.

– U BiH je 1991. bilo više od 800.000 Hrvata katolika, a danas ih je nešto više od 365.000. To je pad od 54,97 %, a jedina povećanja, i to većinom zbog iseljavanja iz drugih dijelova BiH, zabilježena su u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji – rekao je kardinal te dodao da danas ima manje katolika nego što ih je bilo prije stotinu godina.

Predstavljene nove smjernice Dobroslavić: Smjernice daju odgovore na to kako revitalizirati deltu Neretve

– Teško je prikazati svu muku i borbu za jednaka prava. Kao crkveni čovjek borim se za jednakost, jer ako ne opstane hrvatski narod neće ni Crkva. Daytonski sporazum podijelio je BiH, a ne poštuju se sve njegove odredbe. Mi smo u BiH kao tronožac, ako jedna noga nije jednaka – padamo – istaknuo je kardinal Puljić.