Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Potpisan ugovor od 13,8 milijuna kuna za 'Vrtić po želji roditelja'

U bjelovarskim vrtićima dulji rad, STEM radionice, strani jezici...

Dječji vrtić Sunce u Fažani
1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Nove usluge za roditelje će biti potpuno besplatne tijekom trajanja projekta

Na natječaju „Vrtići za skladniji život“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Gradu Bjelovaru odobreno je financiranje projekta „Vrtići po želji roditelja“. Ugovor, kojim je dobiveno 13.897.038,68 kuna, kolika je i ukupna vrijednost projekta, u Zadru je ovih dana s ministricom Nadom Murganić potpisao gradonačelnik Dario Hrebak.

Nova zapošljavanja

Cilj je projekta koji financira Europski socijalni fond unaprijediti način rada svih bjelovarskih vrtića uvođenjem produljenog boravka i poslijepodnevnog rada.

13. Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu Pčelarski sajam u Bjelovaru najveća je izložbeno-prodajna ponuda pčelarske opreme i strojeva Bjelovar u veljači domaćin pčelarima i vinarima

Te će usluge za roditelje biti u potpunosti besplatne tijekom trajanja projekta i samim time prilagođene nezaposlenim roditeljima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Predviđeno je mjesto za 140 djece i to 80 u produljenom boravku i 60 u poslijepodnevnom radu vrtića.

Foto: Grad Bjelovar

Samim time zaposlit će se 57 osoba koje čine stručno osoblje vrtića, od čega je 26 odgajatelja ili učitelja razredne nastave.
Na ugovor o radu bit će zaposleno i 10 kuhara te 14 čistačica, dok će ugovor o djelu dobiti dva edukacijska rehabilitatora i pet kineziologa. Osigurana će biti i vanjska usluga logopeda.

U sklopu produljenog boravka i poslijepodnevnog rada vrtića provodit će se desetosatni cjelodnevni poslijepodnevni program i poludnevni poslijepodnevni program, igraonice za djecu, programi učenja stranih jezika, program senzorne integracije, sportski i glazbeni programi, dramsko-scenske igraonice, folklor, programi predškole, kraći programi stranih jezika, sportski programi, škola plivanja za djecu uključenu u projekt.

Slatina Radovi od 2,1 milijun kuna Renovirat će se vrtić i sagraditi igralište

Nije se zaboravilo ni na jačanje stručnih kompetencija novih i sadašnjih zaposlenika kojima će biti omogućene različite edukacije kao što su primjena terapeutske igre u vrtićkom okruženju, inkluzija djece s teškoćama u razvoju, terapija igrom, Brain Gym, Baby sings – znakovni jezik za bebe, senzorna integracija.

„Vrtići po želji roditelja“ podrazumijevaju i razvoj novih posebnih programa koji će se provoditi u vrtićima poput STEM područja, sporta, ritmike, programa za darovite, igraonice za rano učenje stranih jezika, glazbene igraonice, igraonice s elementima Montessori pedagogije.

Opremanje prostorija

Također, dobiveni novac utrošit će se i u opremanje prostorija u kojima će se provoditi programi za djecu uključenu u projekt, kao i opremanje vanjskih igrališta u sklopu vrtića te dvorana. Projekt, koji se provodi u partnerstvu s Dječjim vrtićem Bjelovar, Dječjim vrtićem “Bubamara”, Dječjim vrtićem “Ciciban” i Dječjim vrtićem “Osmijeh” trajat će 30 mjeseci, dok će suradnici biti zaposleni na dvije godine.

Gradonačelnik Dario Hrebak potez smanjenja prireza smatra odvažnim Prvi put nakon 2001. godine U blagajni grada 2,5 milijuna kn manje – smanjili prirez s 12 na 9%

Osim za bjelovarske, potpisano je još sedam ugovora u ukupnoj vrijednosti od oko 52 milijuna kuna za 18 vrtića u Hrvatskoj.