Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Prvi put nakon 2001. godine

U blagajni grada 2,5 milijuna kn manje – smanjili prirez s 12 na 9%

Gradonačelnik Dario Hrebak potez smanjenja prireza smatra odvažnim
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Nastavlja se i sa smanjivanjem troškova plaća i brojem zaposlenika, kaže gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak

Postupno smanjenje prireza nova je dobra vijest u Bjelovaru čija je gradska vlast odlučila prvi put nakon 2001. godine smanjiti prirez sa sadašnjih 12 posto na 9 posto. Koalicijski partneri HSLS, HDS, ABB i HSS suglasno su donijeli odluku o postupnom smanjenju sve dok ne bude ukinut.

Bebe u Bjelovaru Baby boom u Bjelovaru Život mlade obitelji ovdje je lijep – imamo vrtiće, igrališta, sadržaje u gradu

Bez smanjenja 18 godina

– Kada smo vidjeli kako se puni gradski proračun, a potaknuti optimizmom s državne razine, odlučili smo, iako imamo dosta europskih projekata, da treba napraviti hrabre poteze kako bismo svi zajedno dali svoj obol jačanju gospodarstva na području Hrvatske. Prvi preliminarni podaci kažu da se gospodarstvo Grada Bjelovara oporavlja brže nego što se to očekivalo, brže i od nekih drugih gradova. Prihod nam se povećao, što kroz porez kroz dohodak, što kroz neke druge poreze gdje se vidi da je gospodarska aktivnost na području Grada Bjelovara jača nego zadnjih nekoliko godina. Naš koalicijski sporazum nije uključivao skidanje prireza, međutim prije šest mjeseci rekli smo da smo gotovo 80 posto našeg koalicijskog sporazuma ispunili i da bi trebalo razmišljati o tome da napravimo novi koalicijski sporazum proširen novim projektima koje će naša koalicijska vlast odraditi do kraja mandata – objašnjava gradonačelnik Hrebak koji ovaj potez smatra hrabrim i odvažnim.

Bjelovar Projekti planirani za 2019. godinu Snimit će se film o ratnim herojima, urediti senzorna soba u vrtiću...

Smanjenjem prireza gradska će vlast nastaviti rasterećivati gradsku upravu i smanjivati troškove plaća i broj zaposlenika. Gotovo 18 godina prirez se u Bjelovaru nije smanjivao ni dizao – nije se ni mogao dizati jer je maksimalan koji zakon dopušta, dakle 12 posto. Ukupni prirez u 2018. iznosio je više od 10 milijuna kuna, što bi značilo da će ovo gradsku blagajnu koštati oko 2,5 milijuna kuna, ako se doista provede u 2019. Kad je riječ o prosječnoj plaći od 4106 kuna, ona bi građanima bila veća za oko 13 kuna.

– Prirez je iznimno bitan prihod Grada Bjelovara i velik dio gradskog proračuna. Iako naši sugrađani baš i neće osjetiti ovu mjeru, ipak je ovo jedan pozitivan pomak prema tome da naši sugrađani imaju ipak ponešto veću plaću. Jednim dijelom rastu gradski prihodi i kroz taj prirez, ali i kroz druge porezne aspekte koje Grad Bjelovar dobiva.

Brojni klizači uživali su na ledu u središtu Bjelovara Bjelovar Oproštajno klizanje u središtu grada

Rast plaće

Prosječna je plaća u Bjelovaru od 2017. do 2018. porasla, tako da će i taj iznos prireza biti nešto veći jer prirez ne raste proporcionalno linearno nego eksponencijalno, kako raste i plaća. Nadam se da je to jedna od kapi u moru koja će možda biti dovoljna da i naši sugrađani više razmišljaju o tome da je Bjelovar doista grad u kojem se isplati ostati živjeti, ali i da će potencijalnim ulagačima biti dodatni plus za Bjelovar – zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović. Koalicijska partnerica iz stranke ABB Zdenka Henc prisjetila se da je prirez 2001. uveden sa svrhom da se izgradi infrastruktura u Bjelovaru, ono što se tada nije moglo iz nekih drugih izvora. S obzirom na to da su se sada stvorili uvjeti te se ta sredstva mogu povući iz drugih izvora, smatra, smanjenje prireza je prikladno. 

Gradonačelnici Dario Hrebak i Ante Pranić na potpisivanju sporazuma Sporazum o suradnji između Bjelovara i Vrgorca ‘Umrežit ćemo Bilogoru i Zagoru njihovim prepoznatljivim proizvodima’