Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Projekti planirani za 2019. godinu

Snimit će se film o ratnim herojima, urediti senzorna soba u vrtiću...

Bjelovar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Najveći interes građana izaziva projekt “Vrtić po želji roditelja”

„Vrtić po želji roditelja“ jedan je od najvećih projekata u provedbi Grada Bjelovara, ali i najiščekivaniji u tekućoj godini. Vrijedi 13,8 milijuna kuna i spada u niz projekata koje je stručni gradski tim za europske projekte, odnosno Grad Bjelovar u 2018. prijavio u vrijednosti od 136 milijuna kuna. Za neke je sufinanciranje i odobreno, za neke odbijeno, a mnogi su još u evaluaciji.

Gradonačelnici Dario Hrebak i Ante Pranić na potpisivanju sporazuma Sporazum o suradnji između Bjelovara i Vrgorca ‘Umrežit ćemo Bilogoru i Zagoru njihovim prepoznatljivim proizvodima’

– Rezultati su odlični, ali ja sam realan, znam da mogu biti i bolji, kao što mogu biti i lošiji. Ovo je trenutačno naš krajnji doseg, kada bismo išli na više projekata, naš bi proračun bio u pretjeranom riziku. Sama činjenica da smo u deset najuspješnijih gradova po povlačenju sredstava EU sasvim je dovoljna – objasnio je rezultate protekle godine gradonačelnik Dario Hrebak.

Viša savjetnica za provedbu programa Europske unije i međunarodnu suradnju, Andrea Posarić detaljnije je predstavila plan za ovu godinu, počevši od snimanja filma o bjelovarskim ratnim herojima u suradnji s Hvidrom, uređenja senzorne sobe u Dječjem vrtiću Bjelovar u Ulici Alojzija Stepinca kao i izgradnju jaslica u bjelovarskom naselju Sjever.

– Najveći projekti koji nas očekuju ove godinu su unapređivanje infrastrukture na području grada i okolice, ali i izgradnja centra za rehabilitaciju „Mali svemir“ te uređenje spomen-područja Barutane – najavljuje Posarić.

Anđelka Papić OB BJELOVAR Odjelu rodilišta uručena donacija za kupnju ginekološkog stola

Na listi očekivanih projekta o kojima, tvrdi Hrebak, ne žele puno pričati dok ne budu ostvareni, svakako su oni međunarodni s kojima je najbolje upoznata Ivana Jurković Piščević, direktorica bjelovarskog Tehnološkog parka. Kao jedan od najbitnijih Ivana spominje projekt Obzor, Kreativna Europa, a neke države s kojima će Bjelovar surađivati na tim projektima su Španjolska, Portugal, Cipar, Bosna i Hercegovina, Belgija, Crna Gora, Slovenija i Mađarska.

– Protekle godine ostvarili smo projekte vrijedne 4 milijuna eura, a uskoro s partnerima prijavljujemo dva projekta, Interreg Mediteran i Interreg Dunav, vrijedna devet milijuna eura – objašnjava Jurković Piščević.

Najveći interes građana svakako izaziva već spomenuti jedinstveni projekt „Vrtić po želji roditelja“ koji će u vrtiće uvesti popodnevnu smjenu, ali i zaposliti čak 57 novih osoba.

gradonačelnik zadovoljan Uspješna godina Grada Bjelovara u kandidiranju na EU fondove

– Želimo unaprijediti život obitelji s djecom, ali i vrtiće. Nerijetko se događa da roditelji moraju određene poslove i odbiti jer jednostavno nemaju kamo s djetetom u popodnevno vrijeme. Osim toga, ovo će unaprijediti i vrtiće, donijet će toliko novih programa, sigurna sam da će svi biti oduševljeni – objašnjava Ivana Bekavac, zadužena za ovaj projekt.

Treba napomenuti kako će zbog nove senzorne sobe, ali i adekvatnog kadra, u vrtić moći ići i djeca s teškoćama u razvoju, a programi koji će obogatiti vrijeme provedeno u vrtiću su učenje znakovnog jezika „Baby sign“. Pokrit će i STEM područje, postojat će program za darovite, a opremit će se kuhinja i obnoviti informatička oprema. Ovaj projekt zaposlit će 26 odgajatelja, 14 spremačica, 10 kuharica i dva edukacijska rehabilitatora.

Dobar završetak godine Opća bolnica Bjelovar dobila dva nova aparata, pohvalila se i rođenjem 10 % više djece