Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Sporazum o suradnji između Bjelovara i Vrgorca

‘Umrežit ćemo Bilogoru i Zagoru njihovim prepoznatljivim proizvodima’

Gradonačelnici Dario Hrebak i Ante Pranić na potpisivanju sporazuma
Foto: Grad Bjelovar
Suradnju su potaknule direktorice Tehnološkog parka i Poduzetničkog centra, odnosno Ivana Jurčević Piščević i Milka Beus

Bjelovar i Vrgorac kreću u suradnju, zaključak je nakon samo nekoliko sastanaka čelnika ovih gradova.

– Idemo umrežiti Bilogoru i Zagoru kroz njihove prepoznatljive proizvode i usluge. Bjelovar i Vrgorac sredine su koje se odupiru tradicionalnom statusu quo, žele više i bolje. Namjera je i direktno utjecati na zajednicu tako da se ljudi doseljavaju u naše male gradove koji će im omogućiti kvalitetan život – objasnila je razloge potpisivanja Sporazuma o suradnji između Bjelovara i Vrgorca Ivana Jurković Piščević.

Stipendija za 33 studenta po 800 kn mjesečno 'Živim kao podstanar u Zagrebu i svaka kuna studentu podstanaru dobro dođe'

Primjer dobre prakse

Gradonačelnici Dario Hrebak i Ante Pranić nisu gubili vrijeme te su ovih dana potpisali Sporazum o suradnji kojim se uređuje svrha i mogući načini međusobne suradnje između Tehnološkoga parka Bjelovar i Poduzetničkoga centra Vrgorac u stručnom i znanstvenom području djelovanja.

Suradnja će se, među ostalim, temeljiti i na izradi i implementaciji razvojnih planova i programa, razmjeni stručnih kadrova i suradnika u cilju prijenosa i nadogradnje znanja i vještina, prijavama i sudjelovanjima na postojećim i budućim nacionalnim, europskim i međunarodnim programima i projektima, organizaciji zajedničkih stručnih skupova, seminara i slično.

S obzirom na to da dijele poglede vezane uz vođenje gradova, gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo je kako vjeruje da će suradnja s Vrgorcem biti izvrstan primjer dobre prakse i pomaganja među gradovima i njihovim ustanovama.

Dobar završetak godine Opća bolnica Bjelovar dobila dva nova aparata, pohvalila se i rođenjem 10 % više djece

Ideja o suradnji došla je od direktorica bjelovarskog Tehnološkog parka i vrgoračkog Poduzetničkog centra, odnosno Ivane Jurčević Piščević i Milke Beus, a Ivana Jurković Piščević kaže kako je ključna poveznica bila – drukčiji, ambiciozniji pogled prema naprijed.

Što se same suradnje tiče, već je nekoliko konkretnih ideja i projekata na kojima će se ubrzano raditi poput umrežavanja poljoprivrednih gospodarstava i konkretna podrška njihovu izlasku na tržište i brendiranje, potom digitalizacija gradskih procesa i jačanje transparentnosti i otvorenosti.

Okupljanje gradonačelnika

Ciglena investicije Obnovljena igrališta u Cigleni i Radničkom naselju

Oba grada krenuli su u procese digitalizacije s tim da će Bjelovar, bude li sve išlo po planu, početkom iduće godine postati prvi u potpunosti digitalizirani grad u zemlji.

– U idućih godinu dana želimo realizirati pet zajedničkih projekata vezanih uz EU fondove – konkretna je bila Ivana Jurković Piščević.

Inače, smatra se kako je ovaj Sporazum dio najavljenog zajedničkog nastupa skupine mladih gradonačelnika koje je okupio upravo gradonačelnik Grada Bjelovara, Dario Hrebak. Među okupljenim gradovima, odnosno njihovim gradonačelnicima, našli su se Križevci, Koprivnica i Novalja. Karakteristični su po velikom interesu za razvoj svojih gradova koji temelje na novim tehnologijama te im nije zapreka različita stranačka pripadnost.

Glazbom protiv nasilja u vezama Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje nositelj je projekta “Pokreni promjenu” Tinejdžeri će putem pjesama i spotova učiti kako se boriti protiv nasilja u vezi