Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija kao veliko gradilište

U čak jedanaest novih vrtića igrat će se oko 500 mališana

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Jedanaest novih vrtića direktna su demografska pomoć. Nastaju uz punu potporu županije, gradova i općina gdje se oni grade, a sredstvima Ministarstva poljoprivrede, na čemu veliko hvala nadležnom ministarstvu i Tomislavu Tolušiću, ističe župan Igor Andrović. Prvi će biti otvoren vrtić u Gornjem Bazju

Gradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici, Tehnološko-inovacijskog centra i zgrade Geo-info centra u Voćinu, zatim energetske obnove škola i zdravstvenih ustanova i jedanaest novih vrtića - sve to slika je Virovitičko-podravske županije u prvim danima prosinca. Neprekinut niz gradilišta na kojima su radovi u tijeku ili pri kraju, kako u Županiji ponosno ističu "proteže se od istoka prema zapadu, od juga prema sjeveru".

Otvoreno u Virovitici Najmodernije postrojenje na drvnu biomasu

Velika pomoć

Nakon Špišić Bukovice, Ćeralija, Čađavice, Gradine, Čačinaca, Velikog Rastovca, Gornjeg Bazja, Sopja i Svetog Đurđa, počinje gradnja još jednog dječjeg vrtića koji se gradi sredstvima Ministarstva poljoprivrede, odobrenima u vrijeme ministra Tomislava Tolušića. Sutra počinje gradnja novog dječjeg vrtića u Suhopolju, iza zgrade Osnovne škole. Mjesta će u njemu biti za 116 mališana. Investicija je to teška 9,291.363 kune, a projektom će se kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj doprinijeti ostvarenju preduvjeta za demografsku obnovu Općine Suhopolje.

Predstoji još, kada se provede javna nabava, dogradnja dječjeg vrtića u Orahovici. Vrijednost navedenih 11 dječjih vrtića doseže 62 milijuna kuna, a odrastat će u njima oko 500 mališana.

Najveći dio tih projekata napisala je županijska Razvojna agencija VIDRA.

Županijskim sredstvima stvoren je sportski hram u središtu Virovitice Pod istim krovom rukometaši, tenisači, košarkaši zajedno na terenu, a ne smetaju jedni drugima

Prvi će s radom započeti vrtić u Gornjem Bazju, koji je raspisao javni poziv za upis djece. Od 1. siječnja to će mjesto tako dobiti dugo priželjkivani dječji vrtić.

– Ovih 11 novih vrtića velika su pomoć obiteljima za njihovu djecu. Nastaju uz punu potporu Virovitičko-podravske županije, gradova i općina gdje se oni grade, a sredstvima Ministarstva poljoprivrede, na čemu veliko hvala nadležnom ministarstvu i Tomislavu Tolušiću. To je direktna demografska pomoć, posebno za roditelje koji si mogu bolje organizirati vrijeme, a pritom biti sigurni i bezbrižni dok su njihova djeca u vrtiću. Naglašavali smo da su nam važni kvalitetni standardi za našu djecu i mi to i provodimo – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Energetski se obnavljaju, nadalje, zgrade osnovnih škola u Gornjem Bazju, Pitomači, Josipovu, sportska dvorana Tehničke škole u Virovitici te škola i sportska dvorana u Suhopolju.

Veliki projekt u Čađavici Gradit će se regionalna klaonica

Bolji uvjeti

– Bolji uvjeti školovanja za svu djecu naš su imperativ i obveza, kao i bolji uvjeti za rad u našim zdravstvenim institucijama, uz brigu i skrb za sve naše stanovnike. Ovim projektima energetske obnove uštedjet ćemo značajna sredstva koja ćemo moći uložiti u poboljšanje obrazovnog i zdravstvenog sustava na području Virovitičko-podravske županije – poručio je Andrović.

A uz škole, energetski se obnavlja i zgrada Paviljona IV. Doma zdravlja VPŽ-a u Slatini, kao i zgrade ambulanti u Bušetini i Suhopolju. Tu je i zgrada opće medicine u Virovitici, upravna bolnička zgrada s brojnim ordinacijama… Projekti su to od gotovo 30 milijuna kuna kojima će se, ističe župan Igor Andrović, bitno poboljšati zdravstveni i obrazovni uvjeti u Virovitičko-podravskoj županiji.

Rebalans proračuna Virovitičko-podravske županije Proračun veći za 14 milijuna kuna

Rezimiramo li, samo projekti novih vrtića i energetske obnove u Virovitičko-podravskoj županiji vrijedni su više od 90 milijuna kuna.