Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
KNEŽEVI VINOGRADI

U centru Karanca počinje gradnja posjetiteljskog centra

Foto: Kneževi Vinogradi
Interpretacijski centar bit će u funkciji razvoja gospodarstva, konkretno turizma, a predstavljat će jedan polivalentni prostor u kojem će se interpretirati prirodna, povijesna i kulturna vrijednost cijele Općine Kneževi Vinogradi

U Općini Kneževi Vinogradi počinje izgradnja Posjetiteljsko-turističkog centra Karanac. U posljednje vrijeme sve je više informacija i događanja u kojima se Općina Kneževi Vinogradi spominje u turističkom kontekstu, stoga ne čudi nova investicija usmjerena upravo u razvoj ove vrlo važne gospodarske grane, govori načelnik općine Vedran Kramarić.

Turistički brend

Ovaj put riječ je o ulaganju u možda i najpoznatiji turistički brend, ne samo Općine Kneževi Vinogradi i Osječko-baranjske županije već i mnogo šire – ulaganje u etno selo Karanac.

– Karanac je svojevrstan pionir u razvoj kontinentalnog turizma istočne Hrvatske. Jedinstvena etno, gastro i eno ponuda prezentirana u autohtonom baranjskom okruženju svake je godine mamac za sve veći broj turista. Jedinstvene manifestacije, kao što su Čvarak Fest, Zimski i Proljetni vašar, Princeza pušnice, Akademija blata..., te najgostoljubiviji domaćini, formula su našeg dosadašnjeg uspjeha. Iz svega nabrojanog možemo zaključiti da Karanac kao takav brend zaslužuje ovakav objekt kojim će postati centralno mjesto za sve naše posjetitelje, u smislu pružanja relevantnih turističkih informacija i prezentiranja dostupne turističke ponude kompletne Općine, ali i Baranje u cijelosti – kaže načelnik Kramarić.

Interpretacijski centar bit će u funkciji razvoja gospodarstva, konkretno turizma, a predstavljat će jedan polivalentni prostor u kojem će se interpretirati prirodna, povijesna i kulturna vrijednost cijele Općine Kneževi Vinogradi, uz inovativne mogućnosti interpretacije kulturno-povijesne, autohtone, etnološke, enološke i gastro ponude te baštine.

Interpretacijski centar sastojat će se od suvenirnice, info kutka, event centra – sale za konferencije, odnosno prezentacije i ugostiteljskog dijela, dok će u dvorišnom dijelu biti uređena vanjska pozornica koja će služiti za uprizorenje tradicijskih običaja i organizaciju manifestacija.

U drugoj fazi realizacije projekta uredit će se veliki parkirališni prostor za autobuse i osobna vozila, budući da je tijekom vikenda, kada je najveći broj posjetitelja u Karancu, centar naselja zagušen turističkim autobusima.

Buduća turistička atrakcija nalazit će se u samom centru naselja Karanac, u Kolodvorskoj ulici na prostoru uz sadašnji poštanski ured.

Završetak do 2024.

Procijenjena vrijednost projekta je približno 600 tisuća eura, odnosno 4,6 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije će kroz Program podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema sufinancirati projekt s oko 465 tisuća eura, odnosno 3,5 milijuna kuna, dok će ostatak biti financiran iz Proračuna Općine Kneževi Vinogradi. Rok za završetak radova je lipanj 2024.godine.

Etno selo Karanac turistička je destinacija u samom srcu Baranje, a od Osijeka je udaljeno tek 30-ak kilometara.

KNEŽEVI VINOGRADI Do 4000 eura potpore za kupnju ili gradnju kuće na području općine KNEŽEVI VINOGRADI Poziv mladima na edukativni kamp u sklopu projekta “Mobilni atelje” KNEŽEVI VINOGRADI Najbolja vinska destinacija Hrvatske – dokaz uspješne vinske priče