Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Realiziran projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite

U domove zdravlja uloženo 27 milijuna kuna

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Projekt je usmjeren poboljšanju pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u udaljenijim područjima Županije

Održana je završna konferencija projekta Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije. Projekt je usmjeren poboljšanju pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti u udaljenijim područjima Županije te kako bi se smanjio pritisak na jedine dvije bolnice u Osječko-baranjskoj županiji, a ujedno da se podigne razina i raznovrsnost usluga u Domu zdravlja Osječko-baranjske županije, odnosno njegovih poslovnih jedinica Osijek, Našice, Đakovo, Donji Miholjac, Beli Manastir i Valpovo te kod 20 koncesionara primarne zdravstvene zaštite s područja ove županije.

Traži se sklapanje razvojnog sporazuma za kvalitetnije povlačenje novca iz fondova EU Spremni projekti vrijedni dvije milijarde kuna, najveći je brza pruga Čakovec – Zagreb

Novac iz EU

– Projekt je počeo 1. prosinca 2017. i traje do 1. prosinca ove godine. Uspješno ga vodi Upravni odjel za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije, zajedno s resornim ministarstvima i Europskom unijom. Projekt je vrijedan 27 milijuna kuna, s tim da Europska unija sufinancira 20 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 2,5 milijuna kuna, a Osječko-baranjska županija 4,5 milijuna kuna. Uz energetsku obnovu, to je jedan od većih projekata naše županije, a njime smo sigurno napravili korak naprijed u osiguranju kvalitetnije primarne zdravstvene zaštite – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je Osječko-baranjska županija uspjela izraditi projektnu dokumentaciju i osigurati sredstva za sve najavljene projekte, a pri tomu izdvojio skori početak obnove Željezničkog kolodvora u Osijeku, osiguranje sredstva za izgradnju podvožnjaka na Ulici Leopolda Bogdana Mandića, kao i za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Posebno je naglasio osiguranje dodatnih 87 milijuna kuna u državnom proračunu za projekt izgradnje objedinjenog hitnog bolničkog prijema u sklopu Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Iznimno značajan projekt

– Riječ je o izuzetno važnoj investiciji za KBC Osijek, a nakon uvrštenja potrebnih sredstava u državni proračun sada s KBC-om možemo krenuti dalje u realizaciju projekta, odnosno finalizaciju ugovora o radovima te početak radova. Nova dnevna bolnica i objedinjeni hitni prijem bit će izgrađeni u roku od 2,5 godine – rekao je Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Ilustracija Odobreni svi projekti iz Programa poticanja – ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale 2020. Grad Vinkovci isplatio više od 1,2 milijuna kuna potpora i osigurao povećanje plaće za 113 zaposlenih

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Gabrijela Čurković istaknula je da su izvedeni infrastrukturni radovi vrijedni gotovo 13 milijuna kuna, nabavljena je medicinsko-tehnička i dijagnostičko-terapijska oprema u iznosu od 12,6 milijuna kuna te educirani liječnici za rad na UZV i color doppleru. Najviše sredstava uloženo je na području doma zdravlja u Našicama (8 milijuna kuna), zatim u Đakovu (5,5 milijuna kuna), Osijeku (5,2 milijuna kuna), Donjem Miholjcu (3,7 milijuna kuna), Belom Manastiru (2 milijuna kuna) i Valpovu (1,5 milijuna kuna).

Ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić zahvalio je svim sudionicima projekta te naglasio kako je riječ o iznimno značajnom projektu, gotovo nestvarnom u sadašnje vrijeme, ali uspješno završenom i s obuhvatom na gotovo svim od ukupno 74 lokacije županijskog Doma zdravlja.