Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Grad Kutina i osam okolnih gradova i općina zajedno u poboljšanje gospodarenja otpadom

U drugoj polovici godine gradnja sortirnice u Kutini, za što je iz EU dobiveno 15 milijuna kuna

Foto: Grad Kutina
Grad Kutina je 2020. potpisao sporazum s osam jedinica lokalne samouprave, gradovima Petrinjom, Popovačom i Garešnicom te općinama Velika Ludina, Lipovljani, Velika Trnovitica, Berek i Hercegovac

Grad Kutina je 2020. godine potpisao sporazum s osam jedinica lokalne samouprave, gradovima Petrinjom, Popovačom i Garešnicom te općinama Velika Ludina, Lipovljani, Velika Trnovitica, Berek i Hercegovac, o korištenju zajedničke sortirnice koja će biti izgrađena u Kutini.

ZA UMIROVLJENIKE Isplata uskrsnica u Koprivnici počinje 29. ožujka

Izmjena plana

Nakon potpisivanja sporazuma, kao preduvjet za prijavu na natječaj Grad Kutina je izradio Izmjenu plana gospodarenja otpadom 2017.-2022. i usvojio na Gradskom vijeću, te je u otvorenom roku za prijavu 30. lipnja 2020. godine prijavio projekt na natječaj Ministarstva. Sredinom veljače 2021. godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

– Projektom sortirnice planira se izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala kojemu je glavni cilj doprinos povećanju stope oporabe komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta – rekao je na konferenciji za novinare viši savjetnik u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Kutine Mišel Novosel.

NA DIONICI DRŽAVNE CESTE PREMA SREDIŠTU GRADA Počinje gradnja novog rotora

– Ukupna vrijednost projekta iznosi 17,994.723,73 kn, prihvatljivi troškovi su 17,819.296,85 i sufinancirat će se s 85% prihvatljivih troškova ili 15,146.402,32 kn, a ostala sredstva osigurat će Grad Kutina. Početak projektnih aktivnosti započinje 23. ožujka 2021. godine i traje najduže 20 mjeseci. Sortirnica će biti izgrađena na adresi Ulica Stjepana Radića 298, uz pogon reciklažnog dvorišta, na parceli sjeverno od odlagališta komunalnog otpada, na ukupnoj površini od 5500 m². Kapacitet pogona je 3250 t/godišnje u jednoj smjeni, s mogućnosti povećanja na 6500 t/godišnje u dvije smjene te će se izgradnjom sortirnice uz postojeće reciklažno dvorište uspostaviti cjelovit sustav gospodarenja otpadom na području Kutine, odnosno ostalih JLS potpisnica Sporazuma o zajedničkom korištenju postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada – rekao je pročelnik Eduard Gelešić.

Završetak u 2022. godini

– Na području Grada Kutine i partnerskih općina i gradova nema sortirnice. S obzirom na to da ne postoji mogućnost dodatnog sortiranja odvojeno prikupljenih sirovina te povećanja njihove kvalitete i vrijednosti, to rezultira visokim troškovima za Grad Kutinu i ostale općine i gradove. U suradnji s ostalim gradovima i općinama nastojimo poboljšati gospodarenje otpadom, a posljedično i sva ostala područja života te uštedjeti. Drago mi je što smo dobili sufinanciranje u iznosu od 85% vrijednosti projekta i što je 15 milijuna kuna iz sredstava Kohezijskog fonda – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Počela sadnja stabala i drugog zelenila Koprivnica dobiva novi parkić na Trgu kralja Krešimira

Izgradnja sortirnice započet će u drugoj polovici 2021. i završiti tijekom prve polovice 2022. godine.