Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji upisano 1147 prvašića

storyeditor/2024-09-12/20240909_082219-scaled.jpg
Župan u školama
Vlada Republike Hrvatske financirala je udžbenike, a Dubrovačko-neretvanska županija sve radne materijale za osnovnoškolce. Županija s Ministarstvom znanosti osigurava pomoćnike u nastavi djeci s poteškoćama

U školskoj godini 2024./2025. prema privremenim podacima u svim osnovnim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije upisano je 1147 prvašića, od čega je 712 učenika upisano u osnovne škole kojima je osnivač Županija. Dubrovačko-neretvanska županija, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih, Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te jedinicama lokalne samouprave na različite načine pomaže učenicima, odnosno njihovim roditeljima kako bi im olakšala financiranje školovanja.

Zajedno možemo sve

Dok Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih financira nabavu udžbenika za učenike od 1. do 8. razreda, Dubrovačko-neretvanska županija za istu skupinu učenika financira nabavu svih pripadajućih radnih materijala, za što na razini jedne školske godine izdvaja više od 450 tisuća eura. S istim Ministarstvom provode projekt "Zajedno možemo sve!" čime se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama kojima je Županija osnivač. Također, u suradnji s Općinom Dubrovačko primorje, Općinom Konavle i Općinom Župa dubrovačka DNŽ organizira i provodi produženi boravak u četiri škole, i to u OŠ Slano, Područnoj školi Čilipi pri OŠ Cavtat, OŠ Gruda i OŠ Župa Dubrovačka. Putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dodjeljuju se besplatni obroci voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda djeci u osnovnim i srednjim školama. Kao i u ostatku Hrvatske, i u svim osnovnim školama Dubrovačko-neretvanske županije osigurana je školska prehrana u skladu s Odlukom o kriterijima i načinu financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za svaku pojedinačnu školsku godinu.

Besplatan školski prijevoz

Prijevoz učenika osnovnih škola u nadležnosti je osnivača tako da je organiziran besplatan prijevoz za sve učenike osnovnih škola, koji u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ostvaruju pravo na besplatan školski prijevoz. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih sufinancira 75 posto troškova mjesečne karte učenicima srednjih škola koji ostvaruju to pravo u skladu s odredbama Odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola, a preostali iznos od 25 posto mjesečne karte sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

Dodajmo kako su župan Nikola Dobroslavić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jelena Dadić Račić primili nove ravnatelje škola kojima je županija osnivač te im poželjeli uspješan rad na odgovornoj dužnosti i obećali i daljnje potpore Županije kao osnivača škola.

Isto tako, župan Dobroslavić s pročelnicom Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jelenom Dadić Račić obišao je, u povodu prvog dana nastave, prvašiće OŠ Ston, kojih je ove godine 19. Zaželio je ravnateljici i učiteljima puno uspjeha, a svim učenicima strpljenje i spremnost na usvajanje novih znanja.

storyeditor/2024-09-12/dnz_zupan.png Odluka Vlade Republike Hrvatske Dobroslavić opet član Europskog odbora regija storyeditor/2024-09-06/biljeznice_B.png Za bilježnice izdvojeno je 29.900 eura, od čega su sponzori osigurali 25.300 eura Grad s partnerima osigurao 35.000 bilježnica za učenike osnovnih škola storyeditor/2024-09-06/obrazovanje05.jpg U cjelodnevnoj školi Osječko-baranjska županija najuspješnija je u Hrvatskoj Vodimo brigu da svako dijete ima iste uvjete obrazovanja, na selu i u gradu