Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Kampanja brodske Obrtničko-tehničke škole rezultirala promjenom trendova

U dvije godine četiri razreda više za obrtnička zanimanja

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Stipendije se dodjeljuju krojačima, stolarima, pekarima, mesarima, kuharima, zidarima...

Iz godine u godinu sve je manje interesa za obrtnička zanimanja. Iako se radi o strukama u kojima nedostaje radne snage i u kojima se lakše dolazi do posla, obrti i dalje nisu prepoznati kao dobar izvor zarade, a najugroženiji su građevina, tekstil, obrada drva i izrada namještaja. Kako bi doskočili tom problemu, u brodskoj Obrtničko-tehničkoj školi provode kampanju promocije obrtničkih zanimanja. Animiranje većeg broja učenika za upis u ova zanimanja posljednjih je godina prioritet škola, ali i nadležnih ministarstava. Kako bi se taj cilj i ostvario, djelatnici brodske škole već nekoliko godina obilaze osnovne škole te djeci i roditeljima prezentiraju perspektive i mogućnosti koje pružaju zanimanja kao što su stolar, keramičar ili kuhar.

PRVA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA KOPRIVNICE Ivan Pal predsjednik Vijeća

Nova zanimanja

– Škola je vrlo zanimljiva i puno se toga nauči. Smjer slastičarke odabrala sam srcem. Volim kuhati i peći kolače i torte, to me oduvijek zanimalo, a prema reakcijama mojih ukućana, čini se da mi ide od ruke. Imamo puno prakse, što će nam pomoći kada završimo školu. Voljela bih jednog dana otvoriti svoju slastičarnicu – kaže učenica drugog razreda Magdalena Margetić, koja se školuje za slastičarku. Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom Brodu do prošle se godine zvala samo Obrtnička Inicijativa za promjenu imena pokrenuta je nakon što je 2019. godine uveden novi smjer – modni tehničar. Ovo zanimanje odmah je privuklo veliku pozornost, a jedna je od onih koje su ga izabrale i Lorena Marić, koja također pohađa drugi razred.

– Zainteresiralo me kad sam čula da se u školi otvara zanimanje modnog tehničara. S obzirom na to da i inače volim modu, šminkanje, nokte, odijevanje i sve što ima veze s time, to mi je bilo jako primamljivo. Osim toga, radi se o četverogodišnjoj školi poslije koje mogu upisati i fakultet, što i namjeravam – rekla je Lorena. Kako bi potaknula mlade na upis u deficitarna zanimanja, Obrtnička i tehnička škola poduzima razne akcije. Prije nekoliko godina profesori i učenici zajedno su pokrenuli promotivnu kampanju “Budi stolar – tapetar”.

Zahvaljujući tome u školske je klupe sjeo jedan razred s deset stolara, nakon što godinu dana prije nije bilo nijednoga. Na originalnu ideju došle su i mlade kuharice, koje su na promotivni sajam obrtničkih zanimanja u Slavonskom Brodu došle odjevene u tradicionalnu narodnu nošnju, pretvorivši svoj štand sa suhomesnatim proizvodima, sirom, umacima i pecivom u pravi mali Oktoberfest. Sva ta nastojanja malo-pomalo ipak donose rezultate.

Gradska uprava ima ‘slatke’ brige Na jesen rekordan broj mališana u gradskim dječjim vrtićima – čak 1200

– Mislim da roditelji i učenici sve više prepoznaju da se radi o lako zapošljivim zanimanjima, o čemu govori i podatak da čak 95 posto maturanata koji su prošle godine izašli iz naše škole danas radi u struci. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u posljednje dvije godine upisali četiri razredna odjela više nego što ih je bilo u školskoj 2018./2019. godini. Nadamo se da će se taj pozitivan trend nastaviti i da ćemo na jesen upisati još jedan razred više – kaže ravnateljica škole Anita Holub.

Stipendije od 18.000 kuna

Ove godine škola je zaprimila puno upita za zanimanje frizera, pedikera i kozmetičara, koja su na nacionalnoj razini također Onima koji se još uvijek nisu odlučili u odabiru bi mogla pomoći i stipendija od 18 tisuća kuna godišnje, odnosno 1500 kuna mjesečno, koju dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvija. Stipendije se dodjeljuju krojačima, stolarima, pekarima, mesarima, kuharima i konobarima, zidarima, ličiocima i soboslikarima, deficitarnim zanimanjima na tržištu rada za koja se obrazuju učenici ove škole. Uvjet je da učenik bude barem dobar, s minimalnim prosjekom 3,0, i da redovito pohađa nastavu.

– Interes učenika izuzetno je velik. Podatke za ovu školsku godinu još nemamo, ali pretprošle godine stipendiju Ministarstva primao je 121 učenik naše škole. Dobru suradnju uspostavili smo i s poslodavcima koji također stipendiraju određena zanimanja poput mesara, kuhara i konobara – istaknula je ravnateljica deficitarna.