Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

U Ivanić-Gradu izložba inovacija, u Samoboru Dan učeničkih zadruga

Inovacije u županiji
Foto: Zagrebačka županija
Deveto izdanje izložbe inovacija I3G okupilo je stotinjak izlagača, najviše mladih inovatora, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz svih krajeva Hrvatske, a na Danu učeničkih zadruga predstavilo se 27 učeničkih zadruga

U hotelu Sport u Ivanić-Gradu održana je Izložba inovacija I3G u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba. Deveto izdanje okuplja stotinjak izlagača – najviše mladih inovatora, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata iz svih krajeva Hrvatske. Svi oni predstavljaju se sa svojim najboljim inovativnim i kreativnim radovima – među njima su i automatska hranilica za pse, multimedijski robot, pametni šah, pametno školsko zvono, autonomna kosilica i još niz zanimljivih projekata.

Radionice i predavanja

Organizatori su i ove godine za sve uzraste priredili bogat popratni program s radionicama i predavanjima iz različitih područja, od robotike do klimatologije i ekologije.

– Lijepo je vidjeti radove koji su poprilično zahtjevni, i robotički i informatički. Na izložbi sudjeluju izlagači gotovo iz cijele Hrvatske – od osnovnih i srednjih škola, preko fakulteta do samostalnih inovatora – rekao je Josip Kožar, predsjednik Elektroničkog i računalnog kluba dodavši da je cilj izložbe povezati mlade ljude s uspješnim inovatorima. Izložbu je otvorila Jadranka Dujić Frlan, pročelnica Zagrebačke županije za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo.

– Značaj ove izložbe je velik. Inovatori imaju priliku upoznati se, razmijeniti iskustva i znanja, a kasnije kroz život i surađivati. Ovo je odlično mjesto za prvi susret – rekla je pročelnica dodavši da je Zagrebačka županija uložila znatna sredstva u Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu kako bi srednjoškolcima omogućila praćenje suvremenih tehnologija i stjecanje vrhunskih znanja". Ivan Vlainić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, rekao je da su ovakva događanja prilika da inovatori izađu iz samozatajnosti i skromnosti i pokažu ono što su radili zadnjih godinu dana.

– Na ovakvim manifestacijama, moglo bi se reći, najmlađi naraštaj zarazi se virusom tehničke kulture. Bujamo, potičemo kreativnost i sve više inovacija završava kao prototip ili gotov proizvod – rekao je Vlainić dodavši da je inovativnost na izložbi u Ivanić-Gradu svake godine sve veća. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Ivanić-Grada i Turističke zajednice grada Ivanić-Grada, Zagrebačke županije te u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zagrebačke županije i Hrvatskom zajednicom inovatora.

Umijeće izrade

Ovih je dana obilježen i Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije u Samoboru. Predstavilo se 27 učeničkih zadruga, a kroz izložene radove pokazali su umijeće izrade ukrasnih i uporabnih predmeta, prirodne kozmetike, keramičkih ukrasa i nakita, kao i prehrambenih proizvoda. Samoborska gradonačelnica Petra Škrobot kazala je da je rad učenika kroz zadruge dodatni poticaj njihovom stvaralaštvu i stjecanju novih znanja i vještina. Inače, Zagrebačka županija ima najveći broj učeničkih zadruga, njih 43, a okupljaju više od 5200 učenika.

– Prepoznali smo rad učenika i njihovih mentora, jedina smo županija koja ima i međunarodnu i međužupanijsku suradnju. Svake godine izdvajamo sve veća sredstva pa smo tako ove godine za njihov rad osigurali 23.000 eura – rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuvši da kroz zadrugarstvo djeca stječu dodatna znanja i vještine koje će im biti korisne u budućnosti bez obzira na to koje zanimanje odabrali. 

Financiranje programa Za zdravstvene, socijalne i humanitarne udruge 400.000 € storyeditor/2024-05-17/zZ_kornjace.jpg Najmanja i najlakša kornjača teška je svega 15 grama, a najteža 2,56 kilograma Invazivne kornjače udomljene u zagrebačkom zoološkom vrtu storyeditor/2024-05-17/zz_b_fo.jpg Četvrtu godinu provodi se nagradni natječaj "Photo Zagreb County" – fotografiraj i osvoji nagradu