Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Sportsko druženje na prostorima HNK Daruvar

U kampu nacionalnih manjina ove godine sudjelovalo 150 djece

Dječji nogometni kamp nacionalnih manjina
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Djeca su osim o nogometu i drugim sportskim vještinama, učila i o toleranciji i drugim vrijednostima bitnima za njihovo odrastanje

Dječji nogometni kamp nacionalnih manjina za djevojčice i dječake u dobi od 8 do 15 godina u Daruvaru se ove godine održao četvrti put. Organizatori kampa su HNK Daruvar i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, zamjenik daruvarskog gradonačelnika Vladimir Bilek, a ruku potpore uputio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojem je pripala i čast otvoranja igara.

Češka osnovna škola Daruvar Krenula dogradnja Češke škole i vrtića

Zahvala roditeljima

– Ovdje u Daruvaru posebno se ističe zajedništvo, tolerancija i poštovanje jednih prema drugima – istaknuo je gradonačelnik Bandić zahvalivši pritom organizatorima, sudionicima i roditeljima koji su svoju djecu upisali u kamp. Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i saborski zastupnik Bilek zahvalili su zagrebačkom gradonačelniku i Gradu Zagrebu na pomoći u organizaciji kampa. Na otvorenje su došli i Elizabeta Knorr – zamjenica pročelnice Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, Robert Janković i Veljko Kajtazi, zastupnik čak 14 manjina u Saboru. Kamp je trajao do 29. kolovoza, sudjelovalo je 150 djece iz čitave kontinentalne Hrvatske, a održao se na stadionu HNK Daruvar i prostorima Daruvarskih toplica, gdje su djeca, osim nogometa i drugih sportskih vještina, učila i o toleranciji i drugim vrijednostima bitnima za njihovo odrastanje.

Tri dana trajanja

– Izuzetno nam je drago što je to prepoznato jer nam dolaze djeca iz cijele Hrvatske. Njihovi su materinji jezici različiti, možda se u govoru ne bi razumjeli, ali sigurno se razumiju u loptu i na nogometnom terenu. Ovdje se vidi zajedništvo i djeca su ovdje kroz tri dana zajedničkog života učila od vrhunskih trenera i shvatila da se s loptom mogu dogovoriti, iako se ne razumiju jezikom. Osobno sam zadovoljan jer su sva djeca uspješno apsolvirala kamp, a još sretniji što je sve prošlo bez ozljeda – kazao je Vladimir Bilek.

Pripreme za idući, peti kamp već su počele uz dogovore pristunih organizatora i trenera. Također, ovogodišnji kamp odvio se za vrijeme proslave sto godina HNK Daruvara za koje saborski zastupnik Bilek ima samo riječi hvale. – Kada vidite samo ovaj kamp gdje je 150 djece pa dodate pripreme vrhunskih sportaša, prvoligaša poput Lokomotive koji se ovdje pripremaju i u toplicama i s klubom, dokaz je vrijednog i kvalitetnog stogodišnjeg rada kluba – kazao je Bilek. Jedan od voditelja bio je i Išam Gadžo koji kamp vidi kao jedinstvenu priliku da djeca uče i stječu nova prijateljstva dodavši kako bi se s vremenom kamp mogao rezultirati i reprezentacijom nacionalnih manjina.

Željeznička stanica u Daruvaru Porast od 15 posto Subvencije pomogle, vlakovima se vozi sve više putnika