Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Svjetski dan voda u Kopačkom ritu

Predstavljeni radovi učenika na temu 'Priroda za vodu'

Kopački rit
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Podijeljene su i nagrade za najbolje dječje radove u natječaju za osnovne škole 'Najmlađi za vode Hrvatske 2017. – 2018.'

Javna ustanova Park prirode Kopački rit, u suradnji s Hrvatskim vodama, u četvrtak je u baranjskome mjestu Kopačevu obilježila Svjetski dan voda, čija je ovogodišnja tema "Priroda za vodu", a moto "Odgovor je u prirodi". U kopačevskom Domu kulture predstavljeni su radovi učenika osnovnih škola s temom "Priroda za vodu".

Kopački rit Završeno zimsko prebrojavanje U Kopačkom ritu zabilježeno ukupno 70 vrsta ptica

Voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata u Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu Ružica Marušić izvijestila je kako su nakon predstavljanja podijeljene nagrade za najbolje dječje radove u natječaju za osnovne škole "Najmlađi za vode Hrvatske 2017. – 2018.", a za nagrađene učenike i mentore te učenike osnovnih škola baranjskih mjesta Bilja, Kopačeva i Luga izvedena je predstava "Voda je život".

Nagrađene su osnovne škole Zvonimira Franka iz Kutine i Josipa Pupačića iz Omiša, Osnovna škola "Draškovec" iz Draškovca, Osnovna škola Vladimira Nazora iz Nove Bukovice – Područna Škola Miljevci, Osnovna škola kralja Tomislava iz Našica i Osnovna škola Jakovlje iz Jakovlja. Pobjednicima natječaja nagrade su uručile predstavnice Hrvatskih voda Marija Vizner i Nives Brnić-Levada.

S obilježavanja Svjetskog dana voda pozvana je šira javnost na aktivnije uključivanje u racionalno korištenje vode i očuvanje prirodnih močvarnih staništa. Iz Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita podsjećaju kako je 1971. godine potpisana Ramsarska konvencija o zaštiti močvarnih područja od međunarodnog značaja, koja obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje močvara na vlastitom teritoriju i okvir je za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju močvarnih staništa.

Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero te ribnjaci Crna mlaka u Jastrebarskom i Donji tok Neretve.

Ana Rucner snimila je spot u Kopačkom ritu Ana Rucner predstavila novi spot sniman u "baranjskoj močvari" Kopački rit je savršenstvo, a i moj djed je zaslužan što je postao park prirode