Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
strategija razvoja

U korak s tehnologijom – digitalizacija Gradske uprave i širokopojasni internet

Željko Turk
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
U planu je proširenje nekih postojećih, ali i provedba novih "smart" projekata, među kojima svakako valja izdvojiti digitalizaciju gradske uprave i razvoj širokopojasnog interneta – kaže gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.

– Pametna rješenja koja će olakšati život našim sugrađanima dio su Strategije razvoja pametnog grada Zaprešića koja se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća donosi za iduće razdoblje od pet godina. Da smo na dobrom putu, pokazalo je istraživanje prema kojem je Zaprešić ponovno među tri najbolja grada srednje veličine u izboru za nagradu Smart city. Grad Zaprešić je pred usvajanjem Strategije razvoja pametnog grada s Akcijskim planom za razdoblje od pet godina. U planu je proširenje nekih postojećih, ali i provedba novih "smart" projekata, među kojima svakako valja izdvojiti digitalizaciju gradske uprave i razvoj širokopojasnog interneta – kaže gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.

Pula Pula među pet najboljih pametnih gradova Digitalno poslovanje uveli 2007. i građanima olakšali proceduru

Portal Gradonačelnik.hr je u suradnji s Jutarnjim listom, agencijom Ipsos, te konzultantskom tvrtkom Apsolon održao izbor najboljih gradova u Smart city i Eco city kategoriji. Među "najpametnijim" gradovima srednje veličine našao se i Zaprešić koji je osvojio treće mjesto.

Aduti su mu mobilna naplata parkinga, stopostotna pokrivenost javnim gradskim i prigradskim prijevozom, stopostotna energetski učinkovita rasvjeta, solarni kolektori na OŠ Antuna Augustinčića i ŠRC-u Zaprešić, sto posto mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe i odvodnje i sto posto senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada.

Rade i na Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka za grad Vinkovce daljnji razvoj Radi se na digitalizaciji građevinskih i uporabnih dozvola kako bi se pomoglo građanima i poduzetnicima

– Zaprešić je mladi grad, ali već ima iza sebe brojna smart iskustva, poput energetske obnove javnih zgrada, pristupnih točaka bežičnom Internetu, pametne klupe, punionice za električne automobile, sustav za praćenje kvalitete zraka u školama i kod uređaja za pročišćavanje voda, podzemnih spremnika za otpad, brojača vremena na semaforima, mogućnosti plaćanja parkiranja putem aplikacije...– kaže gradonačelnik.