Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Nova reorganizacija

U Kutinu se vraća Općinski sud

sudnica
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
U novoj reorganizaciji spominje se i povratak sudova u još neke gradove poput Crikvenice, Metkovića i drugih

"Temeljem našeg ranije dostavljenog zahtjeva i obrazloženja Ministarstvo pravosuđa je izradilo analizu opravdanosti i zaključilo da Općinski sud u Kutini ima sve uvjete da bude samostalno pravosudno tijelo. Zaključak je bio da će predstojeća reorganizacija sudstva obuhvatiti sud u Kutini na način da će se ponovno uspostaviti Općinski sud u Kutini", rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić (HDZ) komentiravši rezultat sastanka s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

Naime, Kutina je prije dvije godine, za vrijeme SDP-ova gradonačelnika Andrije Rudića, ostala bez Općinskog suda, u sklopu tadašnje reorganizacije mreže sudova. U Kutini je zadržan rad na građansko upravnim predmetima, ali kao Stalna služba u Kutini Općinskog suda u Sisku dok je kazneni odjel u potpunosti spojen s Općinskim sudom u Sisku te se takvi postupci više nisu vodili u Kutini.

I aktualna vlast i oporba isticali su da nije bilo razloga za takvom reorganizacijom jer nikakva ušteda nije ostvarena, a strahovalo se da će se i građansko upravni odjel i fizički prebaciti u Sisak. Sada bi se, izgleda, u novoj reorganizaciji sudova Općinski mogao vratiti u Kutinu, ali se spominje i povratak sudova u još neke gradove poput Crikvenice, Metkovića i drugih.

"Ponovno osnivanje Općinskog suda u Kutini kao samostalnog pravosudnog tijela doprinijet će učinkovitijem rješavanju predmeta, bržem rješavanju starih predmeta, donošenju sudskih odluka u razumnom roku, te će građanima omogućiti lakši i ekonomičniji pristup sudu, a ostvarit će se i značajne financijske uštede u samom pravosudnom sustavu", istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić. Dodajmo tome još i uštedu mještanima moslavačkog dijela Sisačko-moslavačke županije, ali i cijelom sustavu, zbog manjih troškova putovanja stranaka na ročišta.