Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska 39 pregleda
Visoka kvaliteta vode

U Lovranu otvorena nova vodosprema, vrijedna 3,4 milijuna kuna

voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/ILUSTRACIJA
Vodosprema omogućuje opskrbu vodom gotovo cijelog lovranskog područja, a izvan sustava zasad će ostati neke kuće i manja naselja na području Medveje, ali i ondje se očekuje novo ulaganje u vodoopskrbu

Vodospremu Tuliševicu, iz koje će se vodom oskrbljivati nekoliko naselja u lovranskoj općini i u koju uloženo gotovo 3,4 milijuna kuna, otvorio je u utorak primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Vodosprema Tuliševica izgrađena je na šumskom predjelu na 470 metara nadmorske visine, a vodom će opskrbljivati naselja Tuliševicu, Oraj, Janjetiće, dio Lignja i Brindić te Lovranske Drage.

Kapacitet joj je 500 prostornih metara vode, podijeljena u dvije jednake komore s povezanom zasunskom komorom, a voda će dotjecati gravitacijski iz glavne vodospreme Antića. Najveći dio, 75 posto novca, osigurano je iz europskih fodnova, a ostatak je osigurala lokalna samouprava.

Vodosprema omogućuje opskrbu vodom gotovo cijelog lovranskog područja. Izvan sustava zasad će ostati neke kuće i manja naselja na području Medveje, ali i ondje se očekuje novo ulaganje u vodoopskrbu.

Župan Komadina rekao je da se takvim zahvatima  stvaraju uvjeti i za domaće stanovništvo i za razvoj turizma". Hrvatska leži na golemim zalihama pitke vode i to je jedan od resursa koji moramo čuvati za buduće generacije", istaknuo je i dodao da je u Primorsko-goranskoj županiji osiguran visok stupanj dostupnosti kvalitetne pitke vode.   

Načelnik Lovrana Alan Sanković najavio je vodoopskrbni sustav Medveju, tj. rekonstrukciju vodoopskrbne stanice i izradu nove vodospreme, a nada se da će se u sljedećem razdoblju završiti i sustav vodoopskrbe cijele Medveje.

U vodoopskrbu na području lovranske općine od 2014. do 2016. godine uloženo je 14,1 milijuna kuna bez Tuliševice, a županija je u tom razdoblju iz proračuna izdvojila 1,4 milijuna kuna.