Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Grad Slatina nastavlja s redovitom opskrbom pitkom vodom

U Lukavac će voda dolaziti dvaput tjedno – ponedjeljkom i četvrtkom

Foto: Grad Slatina
Voda će se mještanima točiti na dvije lokacije, i to kod Mjesnog doma i kod križanja na kraju naselja

Mještani prigradskog naselja Lukavac uputili su Gradu Slatini zamolbu za češćim dovozom pitke vode po kućama. Uz Lukavac, još su dva naselja, Golenić i Ivanbrijeg, kao i pojedini rubni dijelovi ulica u samoj Slatini i u nekoliko prigradskih naselja trenutačno bez javne vodoopskrbne mreže.

Pozitivno ocijenjen projekt Grada Slatine Za obnovu doma u Radosavcima 727.286 kuna

Rješavanje mreže

Grad Slatina ističe da, u suradnji s tvrtkom Komrad, konstantno radi na projektiranju i gradnji javne vodoopskrbne mreže na cijelom svom području. Problem nedostatka vode, prvenstveno podzemnih bunarskih voda koje se koriste u tim naseljima, posljedica je klimatskih promjena i niže razine podzemnih voda.

Kako bi prevladali te poteškoće, iz Grada Slatine o svom trošku, dakle besplatno za korisnike, već desetak godina u suradnji s tamošnjim JVP-om opskrbljuje pitkom vodom u cisternama naselja Golenić, Ivanbrijeg i Lukavac. Prvih godina to se radilo samo u ljetnim mjesecima, no razdoblje opskrbe promjenom klimatskih prilika produljilo se na više mjeseci tijekom godine.

Grad i tvrtka Komrad za konačno rješenje ovog problema u planu imaju gradnju javne vodoopskrbne mreže u naselju Lukavac u sklopu projekta Aglomeracije, odnosno drugih projekata i fondova za naselja Golenić i Ivanbrijeg.

Gradska tvrtka Slatina kom nastavlja ulagati u radne strojeve i opremu Stigao bager vrijedan 376.320 kuna za uređenje nogostupa i cesta, ali i groblja

Ovaj se problem trenutačno nastavlja rješavati opskrbom na dosadašnji način - dovoženjem pitke vode vatrogasnim cisternama. Nastavit će se s dovozom u Golenić i Ivanbrijeg prema dosadašnjem rasporedu ponedjeljkom dok bi se u Lukavac, umjesto jednom u tjednu, voda dovozila ponedjeljkom i četvrtkom, s tim da bi se mještanima točila na dvije lokacije, i to kod Mjesnog doma i kod križanja na kraju naselja.

Vodu za gospodarske svrhe, poljoprivredu ili neke druge namjene koje izlaze izvan okvira osobnih potreba, osiguravaju si sami nositelji tih aktivnosti prema vlastitim potrebama.

U susret stanovništvu

– Grad je uvođenjem dovoza vode dva puta u tjednu u Lukavac izašao ususret lokalnom stanovništvu, u želji za iznalaženjem prihvatljivog rješenja koje mora biti u granicama opravdanosti opskrbe stanovništva pitkom vodom isključivo za osobne potrebe – ističe slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

Vrijedan 33.926 eura Školi u Slatini odobren projekt EU