Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Svečano proslavljen Dan općine Marija Gorica, kao i Dan Osnovne škole Ante Kovačića i Dan župe Blažene Djevice Marije

U Mariji Gorici otvoren novouređeni gorički trg

Foto: Dražen Kopač
U uređenje trga uloženo je 5,3 milijuna kuna, najviše iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, a kako je pod  zaštitom Ministarstva kulture, zajedno s crkvom Blažene Djevice Marije i zgradama stare škole i knjižnice čini nedjeljivu kulturnu cjelinu

Marija Gorica svoj je Dan općine, kao i Dan Osnovne škole Ante Kovačića i Dan župe Blažene Djevice Marije, proslavila svečano, a tom je prilikom otvoren i novouređeni gorički trg. U uređenje trga uloženo je 5,3 milijuna kuna, najviše iz Europskoga  poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Trg je pod  zaštitom Ministarstva kulture, a zajedno s crkvom Blažene Djevice Marije i zgradama stare škole i knjižnice čini nedjeljivu kulturnu cjelinu.

Suradnja s općinama

Svečanost otvorenja novouređenog trga bila je prigoda da načelnica Općine Marica Jančić  podsjeti i na druge realizirane projekte.

– Uz potporu Vlade RH, Zagrebačke županije, ministarstava i fondova EU ostvarili smo više nego smo očekivali! Imali smo  snage i volje i mnoge projekte uspješno smo priveli kraju, no nismo se umorili. Imamo puno planova, želja i potreba – istaknula je Jančić.

Rekla je da je u sve projekte racionalno usmjeravan proračunski novac, vodeći se pritom potrebama maloga čovjeka i povećanja kvalitete života na svim razinama. U uređenje goričkoga trga, podsjetio je zamjenik župana Ervin Kolarec, Zagrebačka županija uložila je 500.000 kuna, kojima je sufinancirana tzv. domaća komponenta, odnosno obveza Općine u financiranju projekta.

– Županija kvalitetno surađuje s općinama i gradovima kako bi život u ruralnim prostorima bio što kvalitetniji i bolji. U sinergiji s Vladom RH možemo u ovom mandatnom razdoblju, kroz kapitalne projekte, puno napraviti za naše žitelje, posebno za mlade kako bi ostali živjeti u svojim sredinama – rekao je  Kolarec.

Svečanosti je prisustvovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je istaknula da ovakvi projekti doprinose “brisanju granica između ruralnog i urbanog”. Posebno je istaknula učinke Programa ruralnog razvoja na području Zagrebačke županije, pa je rekla da je iz ovoga Programa ugovoreno projekata ili financirano potpora u vrijednosti od 854 milijuna kuna.

Radi se na infrastrukturi

– Spomenut ću posebno programe i projekte gradnje društvene i komunalne infrastrukture. Na području Zagrebačke županije ugovoreno je 14 dječjih vrtića u vrijednosti 46 milijuna kuna i deset nerazvrstanih cesta u vrijednosti 33 milijuna kuna. Posebno vesele projekti koji se odnose na razvoj malih gospodarstava, posebno potpore mladima za uspostavu i razvoj gospodarstva i potpore za razvijanje novih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu – rekla je ministrica Vučković.

Prisutni su također bili gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, te izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik Mato Čičak.