Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija

U Našicama počela izgradnja Centra za starije osobe

Dom u Našicama
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Riječ je o modernoj instituciji, na 4000 kvadrata bit će 127 ležaja, kao i usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka te pomoć u kući za više od 250 korisnika

U Ulici Đure Đakovića u Našicama, u blizini Opće županijske bolnice Našice, održana je Početna konferencija projekta izgradnje Centra za starije osobe Našice i položen je kamen temeljac (kapsula). Tako je obilježen početak radova na investiciji vrijednoj gotovo 12 milijuna eura, čiji je nositelj Grad Našice u partnerstvu s Osječko-baranjskom županijom. Planirani rok izgradnje je 18 mjeseci. Ukupni smještajni kapacitet iznosi 127 ležaja, a Centar će pružati i izvaninstitucijske usluge za 256 korisnika.

Čekali 40 godina

– Ovo je dugo očekivana kapitalna investicija, možda i 40 godina, investicija od povijesne važnosti za naš grad. Centar za starije i nemoćne osobe bit će moderna institucija, na 4000 četvornih metara bit će 127 ležaja za 3. i 4. kategoriju korisnika, kao i usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka te pomoć u kući za više od 250 korisnika i 85 zaposlenih u samom centru. Na ovom projektu stvarno mogu samo izraziti sreću i zadovoljstvo u ime Grada Našica i svih naših sugrađana – rekao je našički gradonačelnik Krešimir Kašuba. Posebno je zahvalio Ivanu Anušiću, bivšem županu, a sada potpredsjedniku Vlade i ministru obrane, koji je pokrenuo nominaciju Grada Našica i Osječko-baranjske županije za ovaj projekt.

Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić naglasio je veliku važnost izgradnje Centra zbog kontinuiranog povećanja broja starijih osoba u Hrvatske, trenda koji će se sigurno i nastaviti.

– Na području Osječko-baranjske županije imamo 39 pružatelja usluga smještaja za starije osobe ukupnog kapaciteta 1875 mjesta, od čega je Osječko-baranjska županija osnivač samo tri pružatelja usluga koji imaju 795 mjesta. To je iznimno mali kapacitet pa je trenutačno na listi čekanja 3535 zahtjeva za smještaj u ustanove za starije osobe. S druge strane, Hrvatska se zalaže za proces transformacije i deinstitucionalizacije socijalnih usluga kojim trebamo smanjiti broj usluga u instituciji. I zato je upravo u ovom Centru u Našicama, osim smještaja za polupokretne i nepokretne osobe, iznimno važna usluga pomoći u kući – kazao je Lukić.

Dodao je da se na području Osječko-baranjske županije, uz ostale programe, provodi i trogodišnji program Zaželi, što je također odličan program prevencije institucionalizacije i socijalne uključenosti starijih osoba. Županija će, rekao je, nastaviti u tom smjeru animirati i civilni sektor kako bi bilo osmišljeno što više usluga izvan institucija.

Izgradnja 18 centara

Saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nataša Tramišak podsjetila je da je na temelju poziva koji je raspisala Vlada RH Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ugovorilo izgradnju 18 centara za starije i nemoćne osobe diljem Hrvatske.

– Ovo je jedinstven projekt u Osječko-baranjskoj županiji i Našicama. Naime, važno je da se skrb za starije i nemoćne osobe odvija upravo u lokalnim zajednicama, u mjestu njihova prebivališta i najbliže njihovim domovima. Smještajni kapaciteti ovakvih centara predviđeni su zapravo samo za osobe koje odgovarajuću skrb ne mogu dobiti u vlastitom domu i koje zaista ovise o pomoći drugih osoba. No, znamo da sve smjernice govore da se i za starije i nemoćne osobe trebamo brinuti što je više moguće u njihovim domovima – kazala je Nataša Tramišak.

storyeditor/2024-09-13/mini_Glu-12.jpg VRIJEDAN PROJEKT Potpisan ugovor za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti storyeditor/2024-09-06/obrazovanje05.jpg U cjelodnevnoj školi Osječko-baranjska županija najuspješnija je u Hrvatskoj Vodimo brigu da svako dijete ima iste uvjete obrazovanja, na selu i u gradu storyeditor/2024-09-06/bacic1.jpg Ministar Branko Bačić posjetio je Osječko-baranjsku županiju i uručio 23 ugovora Milijun eura za prostorne planove nove generacije i energetsku obnovu