Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
U opremanje osam soba za zaražene uloženo 300.000 kuna

U opremanje osam soba za zaražene uloženo 300.000 kuna

Foto: Kristijan Toplak
Novi izolacijski prostor ima tzv. infektološki krug: zaposlenik pod punom zaštitnom opremom ulazi u sobu, uzima bris ili pruža njegu pacijentu te izlazi na balkon, gdje skida opremu i zrači se

U Općoj bolnici Virovitica od ovoga se tjedna nalazi Središnji izolacijski prostor za pozitivne na COVID-19, ali i one koji će pritom čekati nalaz za koronavirus.

Ilustracija Poticaji za 54 gospodarska subjekata Županija odobrila 398.730 kuna poticajnih sredstava

Bolja skrb

Riječ je o osam soba, a taj je prostor proteklog tjedna obišao virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz predsjednicu Upravnog vijeća Opće bolnice Virovitica i pročelnicu Službe za poslove župana i opće poslove Jasnu Abramović te ravnatelja ove ustanove Dinka Blaževića.

– Središnji izolacijski prostor dobili smo prenamjenom prostora koji je nekada korišten za potrebe intenzivne skrbi kirurških pacijenata. Prostori nove izolacije zadovoljavaju epidemiološke i/ili infektološke kriterije, odnosno imaju tzv. infektološki krug: zaposlenik pod punom zaštitnom opremom ulazi u sobu, uzima bris ili pruža njegu pacijentu te izlazi na balkon, gdje skida opremu i zrači se. Tu će biti osam izolacijskih soba namijenjenih onim pacijentima koji zahtijevaju bolničko liječenje, a testirani su i čekaju nalaz testiranja na SARS-CoV-2. Ovaj prostor osigurali smo uz postojeće kapacitete, no ako dođe do većeg broja oboljelih, uvijek možemo u vrlo kratkom roku druge prostore virovitičke bolnice prenamijeniti za potrebe izolacije, kao što smo činili i početkom pandemije COVID-19 – naveo je ravnatelj Dinko Blažević

U Središnjem izolacijskom prostoru radit će, dodao je, 12 medicinskih sestara i tehničara, koje će kontinuirano, tijekom 24 sata, uz dežurnog liječnika, skrbiti za pacijente.

SUSTAV BUSKO U PROMETU NAKON STANKE Opet besplatno električnim minibusevima

Stiže i PCR uređaj

– U ovu investiciju krenuli smo u rano ljeto, poštujući najave epidemiologa o drugom valu zaraze koronavirusom. Danas, kada vidimo kako se povećava broj pozitivnih, pokazuje se kako je to bio dobar potez, jer se njime brinemo za sigurnost i zdravlje naših stanovnika. Novi prostori potpuno zadovoljavaju sve epidemiološke i sigurnosne mjere – poručio je župan Igor Andrović.

Vrijednost investicije iznosi 300.000 kuna, a predstavlja ulaganje Opće bolnice Virovitica i Virovitičko-podravske županije. Podsjetimo, Virovitičko-podravska županija se sa svojim sredstvima još ljetos upustila u nabavku automatiziranog PCR uređaja koji može detektirati koronavirus. Dodatna vrijednost je što se s njim može raditi različiti spektar analiza, a ne samo na COVID-19. S tim novim uređajem, epidemiolozima će trebati svega dva do četiri sata od uzimanja uzorka do dobivenog rezultata.