Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
POPOVAČA

U Osekovu obilježen Svjetski dan vlažnih staništa

1/2
Foto: Popovača
Nakon trogodišnje pauze zbog epidemije koronavirusa, manifestacija je održana u novootvorenom Posjetiteljskom centru Crna roda

U Posjetiteljskom centru “Crna roda” Osekovo obilježen je Svjetski dan vlažnih staništa uz manifestaciju “Budućnost na rubu močvare”. Riječ je o tradicionalnom skupu koji se održava naizmjenično u šest naselja smještenima uz rub moslavačkog dijela Lonjskog polja prenoseći poruku Ramsarske konvencije potpisane 2. veljače 1971. godine, a koji je 2002. započeo u selu Strušcu na inicijativu Ogranka Matice hrvatske Kutina i njezine Podružnice u Popovači.

Nakon trogodišnje pauze zbog epidemije koronavirusa, manifestaciju su u novootvorenom Posjetiteljskom centru Crna roda organizirali Grad Popovača, Turistička zajednica Grada Popovače, kutinski Ogranak Matice hrvatske te Javna ustanova Park prirode “Lonjsko polje”, a u suradnji s lokalnim udrugama.

Riznica bioraznolikosti

– Ovakva manifestacija važna je, prije svega, kako bismo poslali poruku da su močvare važne te predstavljaju riznice bioraznolikosti i da je njihovo očuvanje važno. U zadnjih 50 godina 35% močvara je nestalo. One su devastirane, isušene, onečišćene, zagađene, znači, nestale su – istaknuo je v.d. ravnatelja JU PP Lonjsko polje Damir Culjak.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa bila je “Vrijeme je za restauraciju vlažnih staništa”, a odabrana je kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti očuvanja, održivog korištenja i restauracije vlažnih staništa za zdravlje ljudi i opstanak cijelog planeta.
Grad Popovača ponosan je na svoja naselja koja su naučila živjeti u suživotu s prirodom Lonjskog polja, potvrdio je zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.

– Grad Popovača kontinuirano podupire sve projekte koji se pokreću u cilju očuvanja, održivog korištenja, odnosno iskorištavanja svih potencijala Lonjskog polja kao najvećeg hrvatskog močvarnog područja, kako u poljoprivrednom tako i u turističkom segmentu. Organizacija različitih manifestacija ima veliku važnost i u smislu motiviranja lokalnog stanovništva u ove aktivnosti, a ovaj je skup jedinstven jer obuhvaća sadržaje znanstvene, umjetničke, biološke i vrijednosti pučke baštine – istaknuo je Miklaužić te pohvalio angažman članova lokalnih udruga iz Osekova, ribiča ŠRU Štuka te lovaca iz LD Kuna na ovogodišnjoj manifestaciji koji su se pobrinuli za specijalitete moslavačke kuhinje.

Glazbene izvedbe

U sklopu manifestacije održan je i prigodni program. Za glazbene izvedbe zaslužne su članice KUD-a Stružec, o ponudi i značaju parka govorile su djelatnice Javne ustanove, dok su članovi Matice Hrvatske – Ogranak Kutina s podružnicom u Popovači predstavili dva izdanja domaćih autora izdane u prošloj godini, a koje govore o selu, životu na selu, djeci, brdima, biljkama i životinjama – knjiga “Kako nastaje pjesma” autorice Kristine Kovačić iz Volodera i “Male tajne polja i luga” autora Ante Šestića iz Kutine.

Samo središte grada Popovače dobit će novu vizuru Početkom ožujka ide se u rekonstrukciju Trga I DEMOGRAFSKE MJERE Novi vrtić za 200 djece bit će u Kolodvorskoj ulici Gradonačelnik Popovače Josip Mišković U Popovači je evidentan stalni rast novorođenčadi, zato ćemo graditi i novi vrtić