Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Za vrtlare poljoprivrednike

U posao s glistama krenuo slučajno, a sada prima narudžbe iz cijele Hrvatske

Ivan Trbuščić iz Duge Rese bavi se proizvodnjom humusa kalifornijskih glista
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Desetak godina Ivica Trbuščić iz Lišnice pokraj Duge Rese bavi se uzgojem kalifornijskih glista koje su glavne u preradi biootpada, a služe i za razlaganje otpada

Kako otac i ja nismo mogli naći kupce za stajski gnoj koji imamo, odlučio sam kupiti kalifornijske gliste. Znao sam da one takvu vrstu “sirovine” mogu preraditi, usitniti i pretvoriti u humus, organsko gnojivo za oplemenjivanje zemlje. I s takvim proizvodom odmah smo našli tržište. Dakle, može se reći da sam u taj posao krenuo slučajno, iz potrebe da gnojivo prilagodim tržištu, što je danas važno jer većina vrtlara i poljoprivrednika ne želi više umjetna, već prirodna, ekognojiva, kaže Ivica Trbuščić koji u Lišnici pokraj Duge Rese ima obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje, osim u Karlovačkoj županiji, poznaju i u Rijeci, Istri, Samoboru, Kutini. U desetak godina, koliko se bavi uzgojem kalifornijskih glista, nudi i humuse i sječku, a jedini u Hrvatskoj proizvodi sječku s crnogoricom.

– Ako se želite baviti ekouzgojem voća ili povrća, nužno je imati organsko gnojivo kakvo nastaje od prirodnih, ekoloških materijala koje prerade kalifornijske gliste. Isto tako, sav otpad iz vrta koji imate sačuvajte, stavljajte u humus s glistama i imat ćete gnojivo za vrt – govori nam vlasnik OPG-a.

Prerađuju biootpad

Od njega su odgovorni iz Grada Rijeke nabavili humus za biovrtove vlasnika gradskih vrtova. Vrtić u Kutini nabavio je od njega malč za uređenje prostora oko ustanove, prodavao je humus i Parku Risnjak, a ima i mnogo narudžbi putem interneta iz čitave Hrvatske. “Rad” kalifornijskih glisti sve je popularniji s obzirom na obvezu sortiranja kućnog otpada. Karlovac je podijelio kompostere građanima u domaćinstvima, a nabava kalifornijskih glista ključna je u preradi biootpada.

– Prodaje se gornji, poluprerađeni sloj komposta u kojemu se gliste hrane i žive i koji je njima gusto naseljen. Najbolji je volumen za prodaju od 200 litara, a riječ je o četiri vreće od 50 litara napunjene spomenutim gornjim slojem. No, ima i manjih paketa, ovisno o potrebi domaćinstva. Jedno je leglo dovoljno, jer se one same razmnožavaju, ugibaju. Treba ih ljeti zalijevati, zimi štititi od isušivanja, jednom tjedno nahraniti i to je sve – kazao je Trbuščić