Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
MATERIJALNA ŠTETA

U potresima oštećeno više od 200 objekata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Župan Bajs proglasio prirodnu nepogodu za 11 jedinica lokalne samouprave

Zbog nedavnog potresa proglašena je prirodna nepogoda, i to na zahtjev 11 jedinica lokalne samouprave – gradova Čazma, Garešnica i Grubišno Polje te općina Đulovac, Hercegovac, Ivanska, Kapela, Nova Rača, Velika Trnovitica, Berek i Veliki Grđevac.

RADOVI SLUŽBENO POČELI “Ovo je veliki zamah za gospodarstvo Zaprešića, ali i za cijelu Hrvatsku”

Župan Damir Bajs zatražio je da općine i gradovi dostave izvješća o materijalnoj šteti na svom području, a za one jedinice lokalne samouprave koje su podnijele zahtjev župan je proglasio prirodnu nepogodu. Time će, osim pomoći Bjelovarsko-bilogorske županije, stanovnici općina i gradova za koje je proglašena prirodna nepogoda moći očekivati i pomoć države. Prema sadašnjim procjenama, u potresima 29. prosinca i 6. siječnja na području Bjelovarsko-bilogorske županije oštećeno je više od 200 objekata.

– Ključno je da se, nakon što smo pomogli Sisačko-moslavačkoj županiji i onima koji su prošli lošije od nas, usredotočimo na štete u našoj županiji te da stvorimo uvjete za pomoć tim ljudima. Kroz tekuću pričuvu pomoći ćemo svima koji su imali takvu štetu tražeći naknadu štete od RH te da proglašenjem prirodne nepogode možemo potraživati sredstva preko Europskog fonda upravo za ovakve slučajeve prirodnih nepogoda – istaknuo je župan Damir Bajs.

U Kapeli, gdje je proglašena prirodna nepogoda, u tijeku je obnova OŠ Mirka Pereša koju je prilikom posjeta općini obišao župan Damir Bajs. Projekt je vrijedan 2,4 milijuna kuna, a to je jedan od 42 školska objekta s kojima je potpisan ugovor s izvođačem radova za temeljitu obnovu.