Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
RADOVI SLUŽBENO POČELI

“Ovo je veliki zamah za gospodarstvo Zaprešića, ali i za cijelu Hrvatsku”

Foto: Grad Zaprešić
Započeli radovi na izgradnji mreže odvodnje u sklopu aglomeracije Zaprešić

Zahuktali su se radovi na izgradnji mreže na aglomeraciji Zaprešić koji su ovih dana otvoreni na dvije lokacije – u Sportskoj ulici u Pojatnu i Ulici Ivana Štrbulca u Šenkovcu u Općini Brdovec. Ugovor s izvođačima potpisan je u listopadu prošle godine.

PLIVALIŠTE Vukovarski bazen ponovno otvoren

Do kraja godine

– Prvi bageri krenuli su s radom, a u sljedećim tjednima i mjesecima promptno će se otvoriti i ostala gradilišta pa će se tako 25. siječnja započeti i s rekonstrukcijom postojećeg kolektora u Ivanečkoj ulici i Ulici Pere Devčića te sanacijom postojećeg sustava odvodnje u Zaprešiću. Svi radovi u užem dijelu Zaprešića trebali bi završiti do kraja 2021. godine – rekao je Željko Majcen, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić (VIO).

Ta je tvrtka nositelj projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zaprešić koji je sufinanciran sredstvima EU iz Kohezijskog fonda u iznosu od čak 70,89 posto prihvatljivih troškova, dok je ukupna vrijednost projekta 638,8 milijuna kuna s PDV-om. Radovi će potrajati 29 mjeseci, do 13. travnja 2023. godine. Prije dva tjedna otvoren je i natječaj za mrežu odvodnje aglomeracije Kraj Donji, gdje bi radovi trebali trajati 17 mjeseci, a započet će krajem travnja ili početkom svibnja 2021., u slučaju da ne bude žalbi u postupku odabira izvođača radova.

VUKOVAR ZA BANOVINU Prikupljena pomoć vrijedna 200.000 kn

Kraj Donji nema postojeću mrežu odvodnje i plan je postići priključenost od 90 posto, dok će se priključenost u aglomeraciji Zaprešić sa 69 povećati na 91 posto. Projekt “Za čisto i bistro” povećat će broj priključaka, a samim time i broj stanovnika na javne kanalizacijske sustave, omogućiti pročišćavanje otpadnih voda te racionalnije korištenje vode.

Povećanje kvalitete života

Predviđena je izgradnja 104.937 km novih kolektora i 24 crpne stanice, rekonstrukcija i dogradnja ukupno 6178 metara mreže odvodnje, izgradnja dva retencijska bazena ukupnog kapaciteta 850 prostornih metara i crpne stanice, te sanacija postojeće mreže odvodnje u Gradu Zaprešiću ukupne duljine 11.193 metara. Izgradit će se i 2580 m vodoopskrbnih cjevovoda, sanirati dvije vodospreme, zamijeniti strojarska oprema na tri crpne stanice, rekonstruirati postojeće klorno mjesto na vodocrpilištu Šibice...

Nastavak višegodišnje prakse Stipendije Grada za 214 studenata i srednjoškolaca deficitarnih zanimanja

– Ovaj projekt predstavlja veliki zamah ne samo za gospodarstvo Zaprešića, već i cijele Hrvatske jer će povećati kvalitetu života svih koji žive na ovom području – istaknuo je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda. – Nakon nebrojeno mnogo sastanaka, planova i dogovora, raduje me što je došlo vrijeme da radovi na aglomeraciji Zaprešić krenu! Naša podrška najvećem projektu zaprešićkog kraja nikada nije bila upitna i ova je investicija “točka na i” zbog koje će Zaprešić ostati mjesto ugodnog življenja za nas, a napose za našu djecu – zaključio je gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk.