Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Nastavak višegodišnje prakse

Stipendije Grada za 214 studenata i srednjoškolaca deficitarnih zanimanja

Foto: Branimir Bradarić
Dodjela ugovora za stipendije održana je u dvorani rodne kuće Lavoslava Ružičke uz pridržavanje svih epidemioloških mjera

Grad Vukovar i ove godine osigurava stipendije za srednjoškolce i studente s prebivalištem na području grada čime se nastavlja ova višegodišnje hvalevrijedna praksa. Za školsku i akademsku 2020./2021. godinu dodijeljeno je ukupno 214 stipendija koje će se isplaćivati iz gradskoga proračuna, s tim da ima i nekoliko desetaka studenata koji su osigurali stipendije preko države ili nekih tvrtki.

PODACI HTZ-a Vir je hrvatski turistički šampion 2020. godine

Po 1000 i 400 kuna

Dodijeljeno je 80 stipendija za studente svih godina studija deficitarnih zanimanja koji će tijekom 10 mjeseci imati osiguranu stipendiju od 1000 kuna mjesečno.  Dodijeljene su i 93 stipendije za studente svih godina studija ostalih zanimanja, a oni će tijekom 10 mjeseci akademske godina mjesečno primati stipendije od po 500 kuna. Grad Vukovar osigurao je i 41 stipendiju za učenike srednjih škola, prve i viših godina školovanja za deficitarna zanimanja. Oni će mjesečno, također tijekom 10 mjeseci, primati stipendije od po 400 kuna mjesečno. U proračunu Grada Vukovara za isplatu stipendija osigurano je 1,6 milijuna kuna 276.500 kuna sponzorskih sredstava.

– Možemo se pohvaliti kako ćemo tijekom iduće akademske godine imati 50-ak studenata više sa stipendijama nego što je to bilo prethodne godine. Trenutačno imamo desetak općina i gradova koji sponzoriraju po jednu ili više stipendija. Nadamo se kako će
naši stipendisti poslije uspješno završenih studija i škola vratiti se u Vukovar i ovdje pronaći radno mjesto i nastaviti daljnji život – rekao je gradonačelnik Ivan Penava prilikom podjele ugovora srednjoškolcima i studentima. 

Napomenuo je i kako se odluka o deficitarnim zanimanjima donosi na temelju informacija HZZ-a kao i da vukovarski stipendisti, po završetku školovanja, nisu obvezni vratiti se u Vukovar i tu raditi. 

INDIVIDUALNI POSJETI Uskoro se očekuje početak rada bazena

– Kroz dodjelu bilježnica s motivima grada, tenisica i slično sustavno radimo na razvijanju svijesti da je potrebno vratiti se u zajednicu iz koje se krenulo. Međutim, to uvijek nije moguće i razumijemo kada se to dogodi – istaknuo je Penava.

Sa stipendijama koje im osigurava grad zadovoljni su i srednjoškolci i studenti koji su svjesni koliko one zapravo olakšavaju roditeljima njihovo školovanje jer toliko oni zapravo trebaju manje izdvojiti iz kućnih budžeta. 

– Svakako je da mi puno znači ova stipendija od tisuću kuna posebno sada jer nema više puno studentskih poslova na kojima se moglo raditi i zaraditi. I po završetku studija želim ostati u Vukovaru ii barem u Hrvatskoj i to toplo preporučujem svim drugim studentima – rekla je studentica pete godine psihologije Kristina Kovačić.

Stipendijom od 1000 kuna mjesečno zadovoljan je i student prve godine Građevinskog fakulteta Filip Nikolić.

Virski chef kuhao u glini “Svatko treba pomoći kako god može, pa makar poslao jedan madrac”

– Svakako da mi ta stipendija puno znači jer će moji roditelji toliko manje morati izdvajati svakoga mjeseca za moje školovanje. Zadovoljni su i roditelji, a ja osobno planiram ostati živjeti u Vukovaru i raditi u građevinarstvu – rekao je Nikolić.

Vratiti se u Vukovar

Iz gradskog proračuna stipendiraju se i deficitarna zanimanja kod srednjoškolaca, a jedan od onih koji prima srednjoškolsku stipendiju je i Matej Burčak, maturant Zdravstveno-veterinarske škole “Dr. Andrija Štampar” u Vinkovcima.

– Već nekoliko godina primam tu stipendiju i tih 400 kuna mjesečno zaista mi znači. Poslije srednje škole planiram nastaviti školovanje, a želja mi je poslije studija zaposliti se u Vukovaru i tu nastaviti raditi i živjeti – kazao je Burčak.