Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
PODACI HTZ-a

Vir je hrvatski turistički šampion 2020. godine

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Vir je zauzeo prvo mjesto hrvatskog turizma u 2020. godini

Kraj turbulentne i pandemijske 2020. Vir je prema očekivanjima završio kao najuspješnija turistička destinacija s 2,3 milijuna ostvarenih turističkih noćenja, dok je Rovinj bio drugi s oko 1,85 milijuna noćenja. Medulin na trećem mjestu ostvario je 1,45 milijuna noćenja, Poreč na četvrtom 1,39 milijuna, Mali Lošinj na petom 1,31 milijuna, Crikvenica na šestom 1,29 milijuna, Umag na sedmom 1,27 milijuna te Novalja na osmom mjestu 1,23 milijuna noćenja.

INDIVIDUALNI POSJETI Uskoro se očekuje početak rada bazena

Deveti i deseti Zadar i Krk nisu uspjeli ostvariti milijun noćenja, ali su ušli u deset elitnih domaćih destinacija; Zadar je imao 938,5 tisuća, a otok Krk tek nešto manje – 928,3 tisuća noćenja. Ovo su podaci Hrvatske turističke zajednice o deset najuspješnijih domaćih turističkih destinacija u prošloj godini u kojoj je od ukupnih 54,4 milijuna turističkih noćenja (50 posto brojki iz 2019.) 20,8 posto pripalo domaćim turistima.

Strani turisti imali su 79,2 posto udjela u noćenjima ili 10 posto manje nego godinu ranije, a najviše su ostvarili Nijemci, Slovenci, Poljaci i Česi, izvijestili su s Vira. Turistički šampion Vir imao je najveći udjel brojki iz rekordne 2019. godine, odnosno 87,4 posto ostvarenosti noćenja što je najbolji rezultat u Hrvatskoj u 2020. Nešto slabije brojke imao je u kategoriji turističkih dolazaka kojih je bilo 102 tisuće, odnosno 66,2 posto ostvarenosti u odnosu na godinu ranije, ali i u ovom slučaju govorimo o najuvjerljivijoj statistici u Hrvatskoj kada je u pitanju najboljih deset destinacija.

PROČELNIK ZA GOSPODARSTVO Hrvoje Niče: Bilježimo minimalan pad gospodarstva

Bolju ostvarenost brojki iz 2019. u dolascima unutar top 50 hrvatskog turizma imali su samo Vodnjan (75,8 posto) i Dobrinj (71,2 posto), dok su se po udjelu u noćenjima otoku rekorderu najviše približili Dobrinj (86 posto), Vodnjan (77,8 posto) i Sveti Filip i Jakov (70,5 posto). Domaći turisti na otoku imali su 60 posto u ukupnim noćenjima, a strani turisti 40 posto, dok je 62 posto gostiju iz inozemstva sudjelovalo u ukupnim brojkama dolazaka te 38 posto domaćih.

Najviše noćenja na Viru ostvarili su Slovenci, potom Nijemci, pa Mađari, Česi, Slovaci, Austrijanci, Poljaci, Bosanci i Hercegovci, Švicarci i kao deseti Šveđani. U kategoriji dolazaka najviše su ponovno imali Slovenci, pa Nijemci, Mađari, Česi, Poljaci, Slovaci, Austrijanci, Bosanci i Hercegovci, Švicarci i Srbi.

Virski chef kuhao u glini “Svatko treba pomoći kako god može, pa makar poslao jedan madrac”

U teškoj godini za hrvatski turizam, Vir je imao vrhunske brojke i zasluženo je najuspješnija domaća destinacija po ostvarenim noćenjima, potvrđujući se pored toga u kategorijama turističkog prometa u kojima dominira hrvatskim turizmom već cijelo desetljeće: nekomercijalnom smještaju, prosječnim noćenjima domaćih i stranih gostiju na destinaciji (22,6) i noćenjima domaćih gostiju, izvijestili su iz virske lokalne uprave.