Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Mali Lošinj ulaže u poticanje razvoja poljoprivrede i gospodarstva

U povodu Dana grada dodijelili 330.000 kuna 61 poduzetniku i poljoprivredniku

1/2
Foto: Grad Mali Lošinj
Sa 120.000 kuna Grad subvencionira i vožnju prijevoznika da bi se olakšala otočna izoliranost

U palači Fritzi u Malom Lošinju u povodu Dana Grada dodijeljeni su poticaji i potpore za 61 poljoprivrednika i poduzetnika koji djeluju na području Malog Lošinja u ukupnom iznosu od 330.000 kuna, a na temelju javnog poziva objavljenog u rujnu ove godine.

davanje stanova u najam Na Kalvariji se grade dvije stambene zgrade

Pozitivna klima

U cilju stvaranja pozitivne poduzetničke klime, povećanja broja poduzetnika i proizvodnje, jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, poticanja zapošljavanja i samozapošljavanja, kao i poticanja poljoprivredne proizvodnje i ulaganja, u Malom Lošinju na snazi je Program mjera poticanja poduzetništva za razdoblje od 2018. do 2020. godine po kojem Grad potpore dodjeljuje u osam različitih mjera, a to su: potpore novoosnovanim tvrtkama ili obrtima, potpore za zapošljavanje, potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpore jačanju poduzetničkih kompetencija i konkurentnosti na tržištu, potpore za jačanje promotivnih aktivnosti, potpore za nabavu strojeva i opreme, potpore za očuvanje i razvoj tradicijskih i deficitarnih obrtničkih zanimanja te potpore poljoprivredi.

Ulaganje u infrastrukturu

Kada se govori o poticajima gospodarstvu na godišnjoj razini, onda je to iznos od oko 700 tisuća kuna jer uz poticaje poduzetnicima u iznosu od 258 tisuća kuna i poljoprivrednicima od 277 tisuća kuna, poduzetnicima se subvencioniraju i kamate na kredite s iznosom od 30 tisuća kuna. Pomaže im se i subvencijom vožnje prijevoznika Autotransa sa 120.000 kuna s ciljem približavanja malih mjesta središtu Malog Lošinja i olakšavanje otočne izoliranosti.

Potpisan ugovor za vrijedan projekt Dograđuje se luka Mrtvaška koja će povezati Mali Lošinj sa susjednim otocima

– Kako bi se omogućilo jednostavnije i kvalitetnije bavljenje poljoprivredom za više od stotinu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Grad je, uz direktne potpore i poticaje, ove godine uložio više od milijun kuna u poljoprivrednu infrastrukturu na dijelu Ćunskog, u Punti Križa i u Velom Lošinju. Time smo otvorili mogućnost privođenja većeg broja novih parcela poljoprivrednoj proizvodnji, a postojećima se olakšava svakodnevno funkcioniranje. Isto tako, smatram da je važno napomenuti kako smo u posljednjih nekoliko godina, koliko dodjeljujemo potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima, dodijelili više od četiri milijuna kuna direktnih poticaja – kaže gradonačelnica Ana Kučić.

Činjenica da svake godine postoji veliki interes poduzetnika, ali i onih koji se bave poljoprivredom, govori u prilog tome kako se gospodarstvo i poljoprivreda razvijaju i jačaju te da su poticaji više nego dobro ulaganje u budućnost na otoku.