Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
“Industrijsko srce Slavonije treba biti u Slavonskom Brodu”

U pripremi tehnološko-inovacijski centar za pomoć slavonskim poduzetnicima

1/4
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Naša ideja je da istraživanjem, razvojem i inovacijama u segmentu strojarstva i metaloprerađivačke industrije povežemo znanstvenu zajednicu i poduzetnički sektor, istaknuo je zamjenik župana Stjepan Bošnjaković

Slavonija ima velike mogućnosti za ulaganja i razvoj društvenih i gospodarskih potencijala, posebno u sektoru strojarstva i metaloprerađivačke industrije.

prosvjed Stanari brodskog naselja: U centru grada smo, a živimo u blatu i kaljuži

Jedan je to od zaključaka analize Svjetske banke, koji je Brodsko-posavskoj županiji dao poticaj za uspostavu Regionalnog centra za potporu poduzetništvu, proizvodnji, razvoju, inovacijama i u konačnici otvaranju novih radnih mjesta. O tome se govorilo na javnoj tribini “Slavonija – poželjna destinacija za ulaganja i razvoj poduzetništva i inovacija u elektrostrojarskoj tehnologiji”, koja je u organizaciji županijskog Centra za razvoj održana u Slavonskom Brodu. Tribina je održana u okviru provedbe strateškog razvojnog projekta RTICS (Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo) koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije i drugih elaborata za financiranje.

Ujedinila se tri ministarstva

– Projekt Regionalnog tehnološko-inovacijskog centra za strojarstvo je u fazi pripreme. Naša ideja je da istraživanjem, razvojem i inovacijama u segmentu strojarstva i metaloprerađivačke industrije povežemo znanstvenu zajednicu i poduzetnički sektor kako bismo potaknuli i povećali konkurentnost ove grane industrije. Ovaj centar je nešto što nam je nedostajalo i što je, možda, trebalo pokrenuti i prije, ali nikada nije kasno za nove iskorake – rekao je zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković.

U Slavoniji je u sektoru strojarstva i metaloprerađivačkoj industriji zaposleno oko 10 tisuća ljudi.

Među mnogobrojnim sudionicima tribine, na kojoj su se čula iskustva poduzetnika i inovatora, bili su i Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Dragan Jelić, koji je istaknuo da su se u podršci ovom projektu ujedinila sva tri spomenuta ministarstva.

Na sjednici Vlade Županiji gotovo dva milijuna kuna za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda

– Ovaj centar je potreban cijeloj Slavoniji, a kako je Slavonski Brod središte metalske industrije, logično je da centar bude u njemu. Sva tri ministarstva daju veliku podršku ovom projektu i davat će je i u sljedećem financijskom razdoblju. Bitno je naglasiti da se fondovima Europske unije može financirati infrastrukturna komponenta, oprema i sve ostalo. Uvjeren sam da će projekt zaživjeti, jer ima i mnogo potreba i mnogo “zdravih” tvrtki – rekao je Jelić.

Na tribini je istaknuto da je projekt trenutačno u fazi pripreme tehničke dokumentacije, čija je vrijednost 3,8 milijuna kuna, a prijavljen je u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Cilj je zadržati mlade

Kao partner na projektu sudjeluje Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, čime se želi osigurati sinergija gospodarstva i znanosti. Tijekom projekta će se razviti suradnja i odnosi sa svim relevantnim znanstveno-istraživačkim i inovacijskim institucijama u Hrvatskoj da bi se postiglo sinergijsko djelovanje, odnosno u RTICS-u uspostavio komplementaran opseg djelatnosti (suradnja gospodarstva, sustava strukovnog i visokog obrazovanja te istraživačko-inovacijske infrastrukture) na razini Slavonije, RH i šire regije. Centar je osmišljen, kao dio regionalne inovacijske infrastrukture, u svrhu pružanja podrške podizanju kapaciteta za razvoj i inovacije te jačanja međunarodne konkurentnosti regionalnog poslovnog sektora, uglavnom poduzetnika kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za razvoj i inovacije.

Obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije Širinci ‘92 Točka na ‘i’ prve velike pobjede u Domovinskom ratu: “Izgledalo je bezizlazno, ali imali smo vjeru”

Ključne usluge centra uključuju tehnološke usluge i usluge inženjeringa u područjima 3D tehnologija, naprednih proizvodnih tehnologija, naprednih materijala, automatizacije i robotike, digitalne transformacije, programe usavršavanja u području naprednih proizvodnih tehnologija, 3D tehnologija, automatizacije i robotike, upravljanje inovacijama, usluge poslovne podrške u područjima inovacijskih programa za MSP-ove, razvoja novih proizvoda i usluga, transfera znanja i tehnologije, komercijalizacije inovacija, internacionalizacije poslovanja i drugo.

Što ovaj projekt može donijeti Slavoniji?

– Citirat ću jednog od govornika koji je poželio da se dogodi promjena u Slavoniji i da industrijsko srce Slavonije bude u Slavonskom Brodu. Riječ je o regionalnom strateškom razvojnom projektu kojim u prvom redu želimo pomoći poduzetnicima da otvore nova industrijska radna mjesta koja će biti fer plaćena, tako da naši mladi ljudi po završenom školovanju odluče raditi u Slavoniji, a ne ići trbuhom za kruhom – kazala je Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske 
županije.