Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježena 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije Širinci ‘92

Točka na ‘i’ prve velike pobjede u Domovinskom ratu: “Izgledalo je bezizlazno, ali imali smo vjeru”

1/4
Foto: bpz.hr
Cilj ove akcije je bio da iziđemo što bliže Okučanima i da se približimo Bijeloj Stijeni, te da u konačnici pripremimo Bljesak, poručio je ratni zapovjednik 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade, pukovnik u miru Marin Pišonić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja u Širincima i ove je godine tradicionalno obilježena već 28. obljetnica vojno-redarstvene akcije Širinci ‘92, koja je započela 30. prosinca 1991., a prekinuta 3. siječnja 1992. godine potpisivanjem Sarajevskog primirja. Akcija Širinci izvedena je u sklopu uspješne akcije Orkan ‘91 koja je polučila prvu veliku pobjedu Hrvatske vojske nad okupatorskom JNA neutralizacijom 21 srpskog uporišta na području zapadne Slavonije.

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata medicine Motiv više za povratak u županiju i način za povećanje broja liječnika i zdravstvenih djelatnika

Ukupno je u akciji Širinci poginulo 18 hrvatskih branitelja, a 22 su ranjena. Odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, jedan od poginulih, Ivan Atlagović, zapovjednik 2. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te je dobio čin pukovnika Oružanih snaga RH.

Akcijom Širinci 92 neprijatelju je zadat težak udarac, a o samoj važnosti akcije progovorio je ratni zapovjednik 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade, pukovnik u miru Marin Pišonić.

– Zapitate se što smo mi radili u ovoj šumi. Međutim, morate znati da je ovo bilo jako važno strateško mjesto za novogradiško ratište. Cilj ove akcije je bio da iziđemo što bliže Okučanima i da se približimo Bijeloj Stijeni, te u konačnici da pripremimo Bljesak – poručio je Pišonić.

U ime Brodsko-posavske županije svim prisutnima obratio se privremeni pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Branko Sabo.

Staru godinu ispratili ronjenjem u Savi Županija će trajno sufinancirati KPA Marsoniju

– Okupili smo se na obilježavanju, ali i čašću ove obljetnice i pogibije tolikog broja pripadnika mladih ljudi koji su s nama rame uz rame ginuli, krvarili, ne pitajući tko je napravio više ili manje. Izgledalo je bezizlazno, ali imali smo vjeru. Na nama je da prenosimo tu vjeru – zaključio je Sabo.

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, kao i načelnika glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednik OKB-a gardijske oklopno-mehanizirane brigade pukovnik Ivan Stipić, naglasio je da se radi na podizanju digniteta Domovinskog rata i događaja koji su obilježili našu povijest.

– Šalje se poruka da je Hrvatska vojska nedjeljiva od Domovinskog rata i događaja koji su se odvijali. HV je i dalje na raspolaganju hrvatskom narodu u svakoj potrebi, ali i u vrijeme prirodnih nepogoda stoji rame uz rame sa svojim narodom – kazao je Stipić.

Prijedlozi se podnose Povjerenstvu za dodjelu županijskih javnih priznanja putem Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Županijske nagrade Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja do 27. siječnja

Svečanost obilježavanja odvijala se u organizaciji Udruge veterana treće gardijske brigade “Kune” ogranak Nova Gradiška, dok je pokrovitelj bila Općina Rešetari.